Krever smidige prosjekter en prosjektleder?

Smidige metoder

5 min. lesning

Når vi spør om smidige prosjekter krever en prosjektleder, utfordrer vi et av de mest grunnleggende prinsippene i prosjektledelse. Smidige rammeverk som Scrum opererer uten en dedikert prosjektlederrolle, noe som kan gi inntrykk av at prosjektledere blir overflødige.

Men er det virkelig tilfelle?

Prosjektledelse i en smidig verden

Smidige metoder som Scrum fokuserer på samarbeid i selvorganiserende team, og setter produktutviklingen og teamet i sentrum. Rollen som Scrum Master er tydelig definert som en fasilitator, men ikke som en tradisjonell prosjektleder. Scrum Masteren sørger for at smidige prinsipper etterleves og at teamet presterer optimalt. Men selv om Scrum fungerer godt uten en prosjektlederrolle, betyr det ikke at behovet for prosjektledelse forsvinner. Mange prosjekter opererer i større organisatoriske kontekster der koordinering, styring, og overordnet ledelse fortsatt er nødvendig.

Når vi ser på smidige rammeverk som DSDM (Dynamic Systems Development Method), finner vi en mer tradisjonell prosjektlederrolle integrert i modellen. Her er det tydelig at selv om metodikken er smidig, er behovet for overordnet ledelse, koordinering og ansvar uunngåelig. Det viser at selv innen smidige rammeverk vil behovet for prosjektledelse variere avhengig av kompleksitet, størrelse og organisasjonsstruktur.


Gratis e-bok: Få en oversikt over de meste brukte smidige metodene


Prosjektlederens tilpasningsdyktighet

Historien har vist at prosjektledere har en evne til å tilpasse seg nye metoder og verktøy. Med fremveksten av smidige tilnærminger har prosjektlederens rolle utviklet seg fra å være en tradisjonell “ordre- og kontroll”-funksjon til å fokusere mer på tilrettelegging, støtte og sikring av fremdrift. Dette krever at prosjektlederen har dyp forståelse for smidige metoder, og at de kan balansere mellom smidig teamarbeid og de nødvendige rammebetingelsene som kommer fra overordnede mål, budsjetter og tidsfrister.

Selv om prosjektledelsestittelen i sin tradisjonelle form kan være på vei ut i visse bransjer, vil de oppgavene en prosjektleder utfører, som planlegging, koordinering, risikoledelse og kommunikasjon, fortsatt være nødvendige. Smidige prosjekter, spesielt store eller komplekse prosjekter, krever fortsatt en form for overordnet styring, selv om det skjer på en annen måte enn tidligere.

Smidige metoder – fokus på mennesker

En annen viktig faktor som understøtter behovet for ledelse i smidige prosjekter er det menneskelige aspektet. Smidige metoder setter mennesker i sentrum, med fokus på samarbeid, kontinuerlig forbedring, og tilbakemelding. Prosjektlederens rolle kan derfor dreie seg mer om å være en fasilitator for teamets utvikling, og å skape et miljø hvor teamet kan prestere på sitt beste. Dette innebærer også å sørge for at teamet har de ressursene og rammene de trenger for å kunne levere kvalitetsprodukter i en raskt skiftende verden.

Fremtiden for prosjektledelse

Ser vi inn i krystallkulen, er det mulig at tradisjonelle prosjektlederroller i mange tilfeller vil forsvinne, men ikke prosjektledelse som funksjon. Prosjektlederen må utvikle en dyp forståelse av smidige metoder, verktøy og teknikker, og kunne tilpasse sin rolle i tråd med de behovene prosjektet har. Rollen som prosjektleder vil fortsatt være relevant, men måten prosjektledere jobber på vil fortsette å utvikle seg. Derfor er det avgjørende at dagens prosjektledere kontinuerlig utdanner seg innen smidige metoder og verktøy.

For å møte fremtidens krav anbefaler vi at du:

  • Lærer om smidige metoder
  • Eksperimenterer med dem i ditt eget arbeid
  • Sertifiserer deg i de smidige metodene som er relevante for din bransje

Vi har skrevet en serie med blogginnlegg som tar for seg de mest anerkjente smidige rammeverkene. For hver metode har vi gått igjennom hva som kjennetegner metoden, hvem som bruker den, hvilke typer prosjekter eller oppgaver den brukes til, hvor utbredt den er og hvilke sertifiseringer du kan oppnå.

Klikk på linkene under for å lese blogginnlegget om hver enkelt metode:

New call-to-action

I Metier løser vi utfordringer som betyr noe, både for våre kunder og for samfunnet generelt. Vårt samfunnsoppdrag er å bidra til bærekraftig utvikling gjennom bedre prosjekter, virksomhetsutvikling og transformasjon. Målet vårt er å være det selskapet kundene kontakter når de skal planlegge og gjennomføre verdiskapende prosjekter, utviklings- og endringsinitiativ.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er Disciplined Agile og hvem passer det for?

En del organisasjoner opplever utfordringer med å lykkes når de tar i bruk smidige metoder som Scrum. Det kan være fristende å gi opp og prøve en annen populær tilnærming, som Lean eller Scaled Agile Framework (SAFe®). Men årsaken til mislykkede smidige implementeringer skyldes ofte feil anvendelse av grunnleggende smidige prinsipper, en overfladisk tilnærming til skalering, eller manglende evne til å håndtere organisasjonens unike behov. Her kommer Disciplined Agile (DA) verktøysettet til nytte. DA er en sammensmeltning av eksisterende metoder som gir mulighet for å benytte ulike tilnærminger, samtidig som det lukker noen av gapene som vanlige smidige metoder ikke adresserer. Med andre ord er DA, og spesielt Disciplined Agile Delivery (DAD), en pragmatisk tilnærming til smidig metoder. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på DA som kan være en interessant tilnærming for deg som ønsker en fleksibel og rask utvikling for din virksomhet.

Hvordan oppnå samspill for optimal utstyrsutnyttelse og dataflyt i helsesektoren?

Byggeprosjektene, helseforetakene, IKT tjenesteleverandørene og Norsk helsenett samvirker i et økosystem. Tett samarbeid og håndtering av grensesnittene mellom sykehusene, IKT tjenesteleverandører, utstyrsleverandører og byggeprosjektene er viktig for å lykkes med å realisere verdien av utstyrets digitale potensial. Dette kommer pasientene, aktørene og samfunnet til gode. Dette var bakgrunnen for vårens Metierforum hvor overskriften var «Grensesnitt i Helse: samspill for optimal utstyrsutnyttelse og dataflyt.» Her er noe av det vi tar med oss fra dagen.

Slik tilpasser du PRINCE2s prosesser til smidige prosjekter

PRINCE2® består av 7 prosesser som skal gjennomføres en eller flere ganger i løpet av prosjektet. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på bruk av PRINCE2s prosesser i smidige prosjekter.