DSDM - en godt bevart hemmelighet i den smidige verden

Smidige metoder

4 min. lesning

DSDM står for Dynamic Systems Development Method. Mens Scrum og Kanban er beregnet for teamarbeid, er DSDM en komplett smidig prosjektmetode. Den ble utviklet i 1994 og er verdens første i sitt slag.

DSDM er skapt for store prosjekter innen programvareutvikling og bygger på en utførlig metodikk med tilhørende filosofi.

LES OGSÅ: Roller og ansvar i Scrum

Omfangsrik metode

DSDM har sitt utspring fra RAD (rapid application development). Sistnevnte metode gjorde det mulig for utviklere å vise brukerne alternative løsninger gjennom raskt å bygge enkle prototyper. På grunn av en ustrukturert tilnærming til prosess i RAD utviklet DSDM seg til et agilt prosjekt rammeverk(1).

Omfanget med DSDM gir både en styrke og en svakhet. Dette rammeverket er gradvis blitt forbigått av mer tilgjengelige rammeverk, for eksempel Scrum, men det finnes fortsatt en dedikert skare av ildsjeler som sverger til denne metoden.

En rekke mindre konsulentfirmaer tar noen ganger med seg DSDM når de skal levere kritiske IT-prosjekter til større virksomheter.


Gratis e-bok: Få en oversikt over de meste brukte smidige metodene


DSDM er velegnet for situasjoner der man starter fra scratch og selv kan definere oppsettet av et prosjekt. Metoden inneholder alt du trenger: iterative prosesser fra pre-prosjekt til post-prosjekt, alle nødvendige roller og en rekke teknikker.

Noen fakta om DSDM

Oppbygning

DSDM er den mest detaljerte og beskrivende metoden på prosjektnivå. Den består av en grunnleggende filosofi og en overbygning av praktiske elementer:

8 prinsipper:

 1. Fokus på forretningsbehov
 2. Leveranse til avtalt tid
 3. Samarbeid
 4. Kvalitet
 5. Bygge tilstrekkelig design uten å forsinke utviklingen
 6. Utvikle inkrementelt
 7. Kontinuerlig og tydelig kommunikasjon (daglig «stand-up», bygge prototyper, workshops)
 8. Utvise kontroll 

6 prosesser:

 1. Forprosjekt
 2. Gjennomførbarhet
 3. Prosjektgrunnlag
 4. Iterativ utvikling
 5. Utrulling
 6. Post-prosjekt

14 produkter:

 1. Mandat
 2. Business Case
 3. Prioritert kravspesifikasjon
 4. Løsningsarkitektur
 5. Utviklingsmål
 6. Leveranseplan
 7. Administrative mål
 8. Vurdere gjennomførbarhet
 9. Sammendrag grunnlag
 10. Løsningsutvikling
 11. Tidsplanlegging
 12. Gjennomgang tidsplan
 13. Prosjektrapport
 14. Gevinstvurdering

13 roller:

 1. Sponsor
 2. Bruker
 3. Prosjektleder
 4. Teknisk koordinator
 5. Forretningsanalytiker
 6. Teknisk rådgiver
 7. Forretningsrådgiver
 8. Forretningsambassadør
 9. Teamleder
 10. Utvikler
 11. Tester
 12. Workshop-fasilitator
 13. DSDM Coach

Velbeskrevne teknikker: Iterativ utvikling, tidsbokser, MoSCoW-prioritering, prototyping, testing, workshop, modellering og konfigurasjonsstyring

Kunnskapsområder: Mennesker, team og samhandling, krav og brukerhistorier, prosjektplanlegging, kontroll m.m.

 

Målgruppe

DSDM egner seg for store virksomheter med store IT-prosjekter. Metoden kan derimot være ugunstig for små bedrifter siden implementeringen kan være kostbar. DSDM er ofte knyttet til konsulenter som leies inn til store, frittstående IT-prosjekter, som for eksempel ERP-implementeringer.

Fordeler

Fordelene med DSDM er mange:

 • Prosjekter leveres i tide, samtidig som man drar nytte av en fleksibel arbeidsflyt
 • Det er enkelt for andre i virksomheten men utenfor prosjektet å forstå hvordan prosjektet går
 • DSDM sikrer at prosjektleveransene har kritisk forretningsverdi
 • Grunnleggende produktfunksjonalitet kan leveres i raskt tempo
 • Utviklere kan enkelt få tilgang til sluttbrukerne
 • Det er lettere for prosjektet å holde seg innenfor budsjett

Utbredelse

Til tross for sin lange historikk er ikke DSDM særlig utbredt. Få virksomheter benytter seg i dag av DSDM som standardmetode. En utvalgt gruppe konsulentvirksomheter bruker fortsatt rammeverket. Globalt har DSDM ni offisielle partnervirksomheter. Sertifiseringen består av fem nivåer, fra Foundation til Consultant. Brukerveiledningen er fritt tilgjengelig.

Referanser: (1) What is dynamic systems development method (DSDM). Tilgjengelig fra: airfocus  (2) Dynamic Systems Development Method

Last ned gratis e-bok som gir deg en oversikt over de mest brukte smidige metodene


I Metier OEC løser vi utfordringer som betyr noe, både for våre kunder og for samfunnet generelt. Vårt samfunnsoppdrag er å bidra til bærekraftig utvikling gjennom bedre prosjekter, virksomhetsutvikling og transformasjon. Målet vårt er å være det selskapet kundene kontakter når de skal planlegge og gjennomføre verdiskapende prosjekter, utviklings- og endringsinitiativ.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Smidige prinsipper kan gi mer verdi for pengene

Alle drømmer vi om å få mest mulig ut av hver investert krone. Så hvorfor er det så vanskelig i praksis? Endringstakten i samfunnet er stadig økende, og tid er penger. Det å komme raskt ut til brukerne, være seg om de er interne eller eksterne med rett innhold, er derfor en av de viktigste driverne vi ser. Virksomheter har sjeldent uendelig med ressurser å sette inn for å løse ett problem, så hvordan velger vi riktig tiltak?

10 gode podcaster om smidige metoder

Det skjer mye i det smidige miljøet og det kan tidvis være vanskelig å henge med. Det å høre på podcaster er en genial måte å holde seg oppdatert på. Det er utrolig hvor mye man kan tilegne seg uten den store innsatsen, bare ved å ha en podcast på øret. Her kommer vår 10-på-topp-liste over podcaster som vi kan anbefale på det varmeste. Dette er ikke i prioritert rekkefølge, men enkelt og greit gode podcaster som det er verdt å sjekke ut.

Hva tar vi med oss fra Oslo Business Forum 2022?

Vi er proppfulle av nye tanker og innsikt etter to dager på Oslo Business Forum 2022. En rekke verdenskjente foredragsholdere har alle gitt sin fortolkning av hva Future Focused Leadership er. Her er hovedpunktene fra noen av dem, og til sist noen refleksjoner vi gjør oss om det vi hørte – basert på vår kontekst i Norge.