Hva er Disciplined Agile og hvem passer det for?

Smidige metoder

8 min. lesning

En del organisasjoner opplever utfordringer med å lykkes når de tar i bruk smidige metoder som Scrum. Det kan være fristende å gi opp og prøve en annen populær tilnærming, som  Lean eller Scaled Agile Framework (SAFe®). Men årsaken til mislykkede smidige implementeringer skyldes ofte feil anvendelse av grunnleggende smidige prinsipper, en overfladisk tilnærming til skalering, eller manglende evne til å håndtere organisasjonens unike behov.

Her kommer Disciplined Agile (DA) verktøysettet til nytte. DA er en sammensmeltning av eksisterende metoder som gir mulighet for å benytte ulike tilnærminger, samtidig som det lukker noen av gapene som vanlige smidige metoder ikke adresserer. Med andre ord er DA, og spesielt Disciplined Agile Delivery (DAD), en pragmatisk tilnærming til smidig metoder.

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på DA som kan være en interessant tilnærming for deg som ønsker en fleksibel og rask utvikling for din virksomhet.

Disciplined Agile (DA) vs. Discipline Agile Delivery (DAD)

Selv om Disciplined Agile (DA) opprinnelig ble utviklet av IBM, er det nå en del av Project Management Institutes intellektuelle eiendom og tilgjengelig for fri bruk gjennom Foundation for Business Agility på Disciplined Agile® (pmi.org). DA har ikke som mål å erstatte eller konkurrere med eksisterende smidige og Lean-metoder. I stedet setter det disse metodene i en helhetlig kontekst, slik at organisasjoner kan velge de mest hensiktsmessige teknikkene basert på deres unike behov og situasjoner.

DA veileder organisasjoner i hvordan de kan anvende smidige og Lean metoder på tvers av hele virksomheten. DAD setter søkelys på leveranser og er en hybrid tilnærming der tradisjonelle og agile metoder som Scrum, XP, Kanban, SAFe® osv. utgjør ‘byggeklosser’ som knyttes sammen til en helhet. Det gir retningslinjer for å hjelpe organisasjoner med å strømlinjeforme sine IT-prosesser på en situasjonstilpasset måte. DAD oppnår dette ved å vise hvordan ulike aktiviteter som produkt- og tjenesteleveranser, drift, virksomhetsarkitektur, porteføljestyring, og mange andre fungerer sammen som en integrert helhet.

DAD skisserer dessuten hva disse aktivitetene bør sette søkelys på. Det gir en rekke alternativer for hvordan dette kan gjøres, og forklarer avveiningene knyttet til hvert alternativ. Hver person, hvert team og hver organisasjon er unik, derfor tilbyr tilnærmingen valg i stedet for å foreskrive faste løsninger.


Gratis e-bok: Få en oversikt over de meste brukte smidige metodene


DAD i et nøtteskall

En av de viktigste aspektene ved DAD er at det fremmer en komplett leveransemodell fra A til Å som er fullt integrert i DA.

DAD har tre faser:

  • Inception: Her forsøker man å ramme inn prosjektet riktig med å utføre noen enkle visjonsaktiviteter.
  • Construction: Leveranseteamet produserer en løsning på en inkrementell basis.
  • Transition: denne fasen handler om å distribuere løsningen til brukerne kontinuerlig og på så kort tid som mulig.
DADs leveransemodell innlemmet i DA

Figur 1 DADs leveransemodell innlemmet i DA

DAD gir fleksibilitet ved å foreslå forskjellige prosessretningslinjer for seks kategorier av livssykluser:

Den smidige livssyklusen: Det er en grunnleggende iterasjonsbasert prosjektlivssyklus.

Den smidige livssyklusen
Figur 2 Den smidige livssyklusen

Lean-livssyklusen: DAD bruker prosesser som ligner på Kanban, maksimerer flyt og minimerer arbeid under prosessering.
Den Lean-livssyklusen

Figur 3 Lean-livssyklusen

Den kontinuerlige leveransen: Denne livssyklusen setter søkelys på DevOps-praksiser, kontinuerlige integrasjons- og leveringsprosesser for prosjekter som krever hyppig levering til interessenter.

Tilnærmingen skiller mellom:

    • Den kontinuerlige leveransen i den smidige livssyklusen

Den kontinuerlige leveransen i den smidige livssyklusen

Figur 4 Den kontinuerlige leveransen i den smidige livssyklusen

    • Den kontinuerlige leveransen i lean-livssyklusen

Den kontinuerlige leveransen i lean-livssyklusen
Figur 5 Den kontinuerlige leveransen i lean-livssyklusen

Den utforskende (Lean-Startup) livssyklusen: Her minimerer DAD tidlig planlegging til fordel for raske leveranser, innhenting av tilbakemeldinger, og innarbeidelse av disse i neste leveranse.

Den utforskende (Lean-Startup) livssyklusen

Figur 6 Den utforskende (Lean-Startup) livssyklusen

Programlivssyklusen for et team av team: Tilnærmingen beskriver hvordan man organiserer et team av team slik de kan forekomme i linje- og programorganisasjoner.

Programlivssyklusen for et team av team

Figur 7 Programlivssyklusen for et team av team

Hva liker vi med DA?

Disciplined Agile (DA), utviklet av Scott Ambler og Mark Lines, deler likheter med SAFe ved at det anbefaler bruk av etablerte smidige og Lean-teknikker. Det som skiller DA, er at det tar sikte på å dekke områder som ofte ikke blir tilstrekkelig adressert av mindre skalerbare smidige rammeverk.

I motsetning til metoder som Scrum, som følger én fast livssyklus, foreskriver ikke DA én enkelt måte å arbeide på. DA-verktøysettet anerkjenner at hvert team befinner seg i en unik situasjon, og gir derfor støtte til flere forskjellige livssykluser, slik at team kan velge den som passer best for deres behov.

Hvem passer DA for?

Disciplined Agile (DA) er best egnet for erfarne fagfolk. På den ene siden er DA en gjennomarbeidet og praktisk tilnærming som kan fungere som et veikart for hele virksomheter eller IT-organisasjoner, med et rikt utvalg av relevante prosesser, teknikker, roller og mer.

På den andre siden kan DA oppleves som komplekst og krevende å navigere for de som mangler erfaring med smidige eller Lean-rammeverk. DA er mest effektivt når organisasjonen er i stand til å håndtere teknisk avanserte tilnærminger.

DA øker i popularitet blant organisasjoner verden over, innen alt fra store finansinstitusjoner, programvareselskaper og e-handel til restaurantkjeder og offentlige etater.

Kanskje din organisasjon blir den neste som tar i bruk Disciplined Agile? Vi håper denne gjennomgangen har gitt deg økt innsikt i DA og hjulpet deg med å vurdere om denne tilnærmingen passer for din organisasjon. Lykke til!

Kilde: https://www.pmi.org/disciplined-agile/

New call-to-action






Emmanuelle har bistått mange komplekse organisasjoner både i Norge og internasjonalt (Frankrike og Tyskland). Emmanuelle er en engasjert prosjektleder/seniorrådgiver som i over 18 år har bidratt til både å effektivisere teknologitunge prosesser og implementere IT-løsninger, både i privat og offentlig sektor.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Krever smidige prosjekter en prosjektleder?

Når vi spør om smidige prosjekter krever en prosjektleder, utfordrer vi et av de mest grunnleggende prinsippene i prosjektledelse. Smidige rammeverk som Scrum opererer uten en dedikert prosjektlederrolle, noe som kan gi inntrykk av at prosjektledere blir overflødige. Men er det virkelig tilfelle?

Hvordan oppnå samspill for optimal utstyrsutnyttelse og dataflyt i helsesektoren?

Byggeprosjektene, helseforetakene, IKT tjenesteleverandørene og Norsk helsenett samvirker i et økosystem. Tett samarbeid og håndtering av grensesnittene mellom sykehusene, IKT tjenesteleverandører, utstyrsleverandører og byggeprosjektene er viktig for å lykkes med å realisere verdien av utstyrets digitale potensial. Dette kommer pasientene, aktørene og samfunnet til gode. Dette var bakgrunnen for vårens Metierforum hvor overskriften var «Grensesnitt i Helse: samspill for optimal utstyrsutnyttelse og dataflyt.» Her er noe av det vi tar med oss fra dagen.

Slik tilpasser du PRINCE2s prosesser til smidige prosjekter

PRINCE2® består av 7 prosesser som skal gjennomføres en eller flere ganger i løpet av prosjektet. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på bruk av PRINCE2s prosesser i smidige prosjekter.