De 10 mest leste innleggene på Smidigbloggen i 2024

7 min. lesning

Vi har en forkjærlighet for statistikk, og tar nå et tilbakeblikk på Smidigbloggen i 2024. Hva ble leserene våre inspirert av, og hva ønsker dere å lese mer om? Dette året ser vi, ikke så overraskende, en økende interesse for kunstig intelligens, smidige metoder og kommunikasjon. Vi ser at konkrete råd for hvordan disse verktøyene og metodene kan brukes i arbeidshverdagen er noe som skaper engasjement! 

Vi ser spesielt at mange er interessert i hvordan smidige metoder og kunstig intelligens kan brukes av forskjellige organisasjoner og i ulike forretningsprosesser. Agile Coaching og tilrettelegging for mer effektive team har også slått godt an.

God leseglede og godt nytt år!

1. Fire spørreteknikker for å forstå bedre og håndtere ubehagelige dialoger

Forstår man alltid hva kollegaer, ledere, kunder eller andre sier? Selv om det virket greit i samtalen, er det å bruke informasjonen til å løse en oppgave noe annet. Å ikke forstå hva som blir sagt kan oppleves både pinlig og ubehagelig. Lær mer om noen spørreteknikker du kan bruke til å bedre forstå og håndtere ubehagelige situasjoner her.

2. Hva kjennetegner en god Agile Coach, og hva må man passe seg for?

En Agile Coach hjelper team og organisasjoner med å implementere og forbedre smidige metoder. En god Agile Coach har en sentral rolle i å sikre at organisasjoner oppnår kontinuerlig forbedring gjennom smidig metodikk. Likevel krever denne rollen mye av personen som har den. Dette blogginnlegget utforsker egenskapene til en god Agile Coach, og hvilke fallgruver man må passe seg for.

3. Tre prinsipper og praktiske tips for en vellykket fasilitering av dagssamling

Det er krevende for publikum å sitte passivt over lengre tid i tradisjonelle samlinger, og de kan fort la seg distrahere av vibrerende mobiler i lomma eller oppgaver man plutselig kommer på man skulle ha gjort. I dette blogginnlegget kan du lære mer om noen prinsipper for å få mer involverte og engasjerte deltagere på dine samlinger.

4. Hvordan kan du som leder skape bedre resultater gjennom høyt motiverte team?

Å motivere seg selv er én sak, men det er noe helt annet å få flere personer til å jobbe sammen mot et felles mål. Å sørge for at medarbeidere er høyt motivert og presterer så bra som mulig er en lederoppgave. Les hele artikkelen der ser vi nærmere på hvordan ledere kan skape bedre resultater gjennom høyt motiverte team.

5. Fem måter å kommunisere mål med IT-omstillingen til ansatte

Strategier kjennetegnes ofte av at de er abstrakte, overordnete og full av tvetydige begreper. I hvert fall sett fra perspektivet til en enkeltmedarbeider som lurer på hva som er svaret på spørsmålet: Hva har dette å si for mine oppgaver, ansvar og muligheter? Strategien oppleves fjern og ikke relevant. Få mer innsikt om hvordan du kan lage en strategi som skaper økt forståelse, aksept og kanskje til og med begeistring for endringer, i din IT-omstilling.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i smidigverden - abonner på smidigbloggen.


6. Hvordan bør styringsgrupper tilpasse seg smidige prosjekter?

Som alle prosjekter har også smidige PRINCE2-prosjekter et prosjektstyre – også kjent som en styringsgruppe. Forskjellen på en tradisjonell styringsgruppe og en smidig styringsgruppe er måten den jobber på. Hvordan styringsgrupper bør tilpasse seg smidige prosjekter kan du lese detaljene om i dette blogginnlegget.

7. Noen refleksjoner om gevinster og digitalisering i helsevesenet

I mange sammenhenger i prosjekter i helsevesenet har gevinster vært viktig. Over tid har dette utviklet seg til å bli et helt sentralt aspekt. I offentlig sammenheng, inkludert helsevesenet, er det krav om gevinststyring. Selv om utviklingen har vært god, er det langt igjen til at realisering av gevinstene lykkes. Fortsett å lese om utfordringene med gevinstrealiseringen og noen muligheter til å komme videre her.

8. Kanban eller Scrum?

De to mest populære smidige rammeverkene for selvorganiserte eller autonome team er Scrum og Kanban. Begge metodene fokuserer på teamarbeid og kontinuerlig forbedring, men hvordan de strukturerer arbeidet er svært ulikt. Dykk dypere i forskjellene mellom Scrum og Kanban, og oppdag hvilke situasjoner som passer best for hver metode her.

9. Hvordan oppnå samspill for optimal utstyrsutnyttelse og dataflyt i helsesektoren?

Å lykkes med digitalisering i de store helseprosjektene er svært viktig, men prosessene er kompliserte. Tett samarbeid og håndtering av grensesnittene mellom sykehusene, IKT tjenesteleverandører, utstyrsleverandører og byggeprosjektene er nødvendig. Dette kommer pasientene, aktørene og samfunnet til gode. Les hele blogginnlegget om hvordan fag, bygg og utstyr henger sammen, og hvordan de kan samvirke bedre som et økosystem her.

10. Dette er Scaled Agile Framework (SAFe®)

SAFe® står for Scaled Agile Framework og er et rammeverk for samarbeid om produktutvikling i store organisasjoner der flere team eller avdelinger skal gjennomføre større smidige programmer. Finn ut mer om SAFe® omfatter her.

New Call-to-action


Vegard jobber som innholdsprodusent og digital markedsfører i Metier. Her sørger han for å få frem de gode historiene om verdiene som skapes hos oss. Han er en dreven skribent med bred erfaring innen journalistikk, webinnhold og kommunikasjon. Vegard har en mastergrad innen litteraturvitenskap, og er spesielt interessert i amerikansk lyrikk, avantgarden og gode filmer. På fritiden finner du han ofte løpende langs Frognerkilen eller på en av nabolagsbarene på St.Hanshaugen.