Hvert halvår er det spennende å dykke ned i statistikken og analysere hva som har fanget interessen til våre lesere. Vi får et innblikk i hva folk virkelig bryr seg om og hva de ønsker å fordype seg i. Det er ikke overraskende at temaer som AI-teknologi, Scrum og ulike smidige metoder troner øverst på listen denne gangen.
Her finner du de mest leste blogginnleggene. God lesing!
ChatGPT har tatt oss alle med storm og har fått utrolig mange brukere på kort tid. Kunstig intelligens utvikler seg raskt, og det er ingen tvil om at det åpner opp for helt nye og uoppdagede muligheter innen automatisering og funksjonalitet.
Scrum er en av de smidige metodene som er mye brukt innen programvareutvikling. Metoden er et enkelt rammeverk som brukes til å organisere team og oppnå mer arbeid av høyere kvalitet.
I dette blogginnlegget går vi igjennom rollene og ansvarsområdene i et Scrum-team.
Det er ingen tvil om at Scrum fenger. Scrum er en smidig metodikk utviklet for å håndtere komplekst arbeid. Det er ikke ment å være en universalløsning, men heller et verktøy for å håndtere usikkerhet og endring i prosjekter.
Overgangen fra tradisjonell prosjektorganisering til mer smidig produktorganisering blir stadig viktigere for å oppnå en raskere endringstakt. Rollen som produkteier er beskrevet i mange sammenhenger av forskjellige aktører. Som produkteier er du regissøren - du vises kanskje ikke under forestillingen, men du er ansvarlig for at teamet fungerer godt.
Tradisjonelt styrte organisasjoner streber etter effektivitet i relativt stabile og forutsigbare omgivelser. Smidige organisasjoner derimot, søker effektivitet i det dynamiske og uforutsigbare ved å være fleksible og tilpasningsdyktige. Men er det egentlig en motsetning mellom disse tilnærmingene? Og hvilke problemer oppstår hvis man ikke finner en enhetlig tilnærming som fungerer for organisasjonen?
Dette blogginnlegget tar en nærmere titt på smidige og tradisjonelt styrt organisasjoner.
Mange bedrifter har prøvd å implementere smidige prinsipper, men opplever de samme utfordringene som før. I organisasjoner finnes det pådrivere for å prøve ut nye måter å drive prosjekter på, men mange prosjektdeltakere holder seg til de gamle metodene. Flere ledere tror at valg av smidige metoder vil gi gode resultater og gevinster, men resultatene lar vente på seg.
Det er betydelige likheter mellom Half Double-metodikken og PRINCE2®-rammeverket. Derfor kan disse to metodene brukes samtidig i prosjekter og til og med utfylle hverandre.
Etter pandemien jobber mange mennesker nå i hybride løsninger, der noen er på kontoret og andre jobber hjemmefra. Å jobbe digitalt kan by på visse utfordringer. Derfor er det viktig å legge til rette for at dette kan gjøres på best mulig måte og hente inspirasjon fra andre virksomheter og smidige metoder, som for eksempel AgileSHIFT.
Dette blogginnlegget tar en nærmere titt på hvordan man gjennomfører gode standup-møter.
Å utvikle egne AI-modeller er svært ressurskrevende og for dyrt for de fleste. Likevel vil bruken av AI-verktøy og maskinlæring akselerere digitaliseringsarbeidet for «vanlige» organisasjoner med vanlige forretningsprosesser innen vare- og tjenesteproduksjon, salg, markedsføring, HR, analyse, finans og regnskap. Samtidig lanseres det hundrevis av AI-verktøy hver uke. Så hvor skal man begynne? Hvordan kan man utnytte mulighetene?
I dette blogginnlegget kan du lese mer om Metiers 5-stegs modell for å komme i gang.
Kontinuerlig forbedring er en tankegang og metode for å forbedre kvalitet og resultater. En av teknikkene som bidrar til dette, er retrospektiv. I en retrospektiv settes det av tid for teamet til å reflektere over effektiviteten i arbeidet i en gitt tidsperiode og se etter muligheter for forbedring.
Dette blogginnlegget gir deg noen tips til hvordan du kan lykkes med retrospektiv.