I 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. Økningen i antall eldre og mangelen på helsepersonell gjør digitalisering av helse- og omsorgstjenestene til et viktig virkemiddel for å møte disse utfordringene.
I Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027 er ny strategi for digitalisering av helse- og omsorgstjenestene ett av hovedgrepene for raskere gjennomføring og realisering av nytte (Meld. St. 9).
Gode e-helseløsninger vil bidra til mer tid til pasienten, tjenester som gis på nye måter, og til at pasienter og brukere kan delta og bidra mer i egen behandling. Dette fordrer hensiktsmessig implementering og bruk i et samarbeid mellom helsepersonell, pasienter, og pårørende.
Nytten og behovet for digitalisering er udiskutabel, men hvorfor er det da så vanskelig å beregne gevinstene og realisere dem? Hvilke forutsetninger må være på plass for å hente ut gevinstene, og hvorfor mangler vi ofte målinger av bruk og nytte?
Definisjonen av gevinster og gevinstrealisering
Så hva handler det om når vi snakker om gevinster og gevinstrealisering, eller «…hente ut gevinstene?»
Gevinstene ved digitalisering av helse- og omsorgstjenester vil ha ulike nyttevirkninger for pasienten, pårørende, helsefaglig personell og myndigheter – men i sum handler det om mer tid til pasienten, at tjenester kan gis på nye måter, samt at pasienter og brukere kan delta og bidra mer i egen behandling og ofte også selv spare tid.
Gevinster er nyttevirkninger, fordeler eller positive effekter som forventes oppnådd ved et prosjekt eller tiltak. Gevinster er ønskede og planlagte, og helst forhåndsdefinerte, men kan også oppstå som ikke-planlagte virkninger underveis og i etterkant av prosjekter. (Kilde: Helsedirektoratet)
Gevinstrealisering innebærer å planlegge og organisere med tanke på å hente ut gevinster av et tiltak, og å følge opp disse gevinstene slik at de faktisk blir realisert. (Kilde: DFØ)
Metier har bred erfaring i å bistå virksomheter i deres arbeid med gevinstplaner, gevinstkart og gevinstrealisering.
Les mer om dette her: Sjekkliste: Dette må du kunne om gevinstrealisering og Hva er gevinstrealisering og hvordan lykkes du?
Våre erfaringer og vår anbefalte metodiske tilnærming til temaet er de samme som fremkommer i Helsedirektorates egne rapporter:
En vellykket gevinstrealisering har ingen snarveier, men krever grundig arbeid med kartlegging, planlegging og oppfølging av gevinster. (Kilde: Første gevinstrealiseringsrapport med anbefalinger, Helsedirektoratet)
Aktørbildet gjør kompleksiteten stor
Aktørbildet i helsesektoren er mangfoldig og uoversiktlig med ulike ansvar og rammebetingelser, fra offentlige virksomheter i stat og kommune, helsepersonell, akademia, forskning, det private næringsliv og pasientene og deres interessegrupper.
Gevinstrealiseringen av digitaliseringsinitiativene i sektoren krever endring av eksisterende prosesser, på tvers av aktørene i verdikjeden. De fleste ledere vet hvor krevende det er med endring og transformasjon «lokalt» i egen virksomhet. Faktorer for å lykkes i en slik kompleksitet krever solid evne til samarbeid og til å involvere, kommunisere, dele kunnskap og etablere forståelse (og respekt) for endringsprosesser og transformasjon.
Behovet for ledere med bred kompetanse beskrives også i rapporten «Hvordan drive gevinstrealisering av velferdsteknologi?» (KS FoU, 2023). Casestudien viser at ledere, i dette tilfellet kommunene, må ha kunnskap om, og beherske, et bredt sett av kompetanser. Eksempler er endringsledelse, tverrfaglighet og samskapning, helhetlig implementering og gevinstrealisering.
Studien er knyttet til Velferdsteknologi, men kompetansene som er listet opp er like relevante og vesentlige for ledere i hele verdikjeden.
Rapporten er publisert HER.
Vil du lese mer om endringsledelse, omstilling og transformasjon? Ta en titt på disse artiklene:
- Hvordan blir du som leder en god endringsleder?
- Digital transformasjon - 6 tips for å lykkes med nye smidige leveransemodeller
- Det er alltid behov for mer kompetanse i en IT-omstilling
- 5 måter å kommunisere mål med IT-omstillingen til ansatte
Lederkompetanse er en viktig faktor, men det pekes også på at det igangsettes for store og for mange initiativer på en og samme tid – og det i seg selv øker kompleksiteten. Det er flere som tar til orde for at det er brukt for mye ressurser på store planer, for lite på å prioritere de viktigste behovene brukerne har og for lite på å lage verktøy som vi trenger.
«Vi må lære å prioritere hardere og sørge for at kritisk funksjonalitet blir levert fortløpende.»
Prioriteringer kan også være krevende. Les mer om prioriteringer i et porteføljeperspektiv: Porteføljestyring - hvordan skille gull fra gråstein?
Hvorfor er temaet viktig?
Samfunnsnytten ved å effektivisere helsetjenestene er stor og viktig. Likevel kan digitaliseringsinitiativer ofte ha et overveiende stort fokus på utviklingen av selve teknologien, og i for liten grad realiseringen av gevinstene. Det er derfor en viktig diskusjon om hvordan vi sikrer forståelse for hvordan løsningene tilfører verdi og hvordan vi henter ut disse. Løfter vi blikket handler dette om bedre liv og helse for innbyggere og understreker i seg selv viktighetene i å legge ned innsats og en plan for dette – som følges tett opp av ledere.
Ønsker du å høre hva aktørene selv mener? Møt oss på Arendalsuka!
Det finnes ikke ett enkelt svar på Hvordan lykkes bedre med å hente ut gevinstene? Metier med samarbeidspartnere har invitert sentrale aktører i helsesektoren til debatt og konstruktive diskusjoner om dette i Arendalsuka 2024 rundt temaet.
Les mer i programmet for Arendalsuka