De 10 mest leste blogginnleggene i 2022

Kompetanseutvikling

5 min. lesning

Hvert år tar vi et lite tilbakeblikk på året som har gått, og gir dere en oversikt over hvilke blogginnlegg dere likte best. Kanskje du har gått glipp av et par av dem eller at du ønsker å lese noen av de igjen?

Nedenfor finner du de ti mest populære blogginnleggene som vi har publisert på smidigbloggen i 2022. Vi håper du finner noe interessant å lese og at du kanskje til og med har lyst til å dele innleggene med andre. God lesning!

1. Hva gjør en Agile Coach?

Selv om mange organisasjoner fullt eller delvis har implementert smidige miljøer er det mange som ikke klarer å utnytte det fulle potensialet i det smidige rammeverket. En Agile Coach hjelper virksomheter, team og enkeltpersoner å ta i bruk smidige praksiser og metoder.

I dette blogginnlegget forklarer vi hva en Agile Coach gjør og viser hvorfor rollen er nødvendig.

2. 3 populære sertifiseringer for deg som jobber med IT-prosjekter

Jobber du med IT-prosjekter og ønsker en sertifisering i prosjektledelse?

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på våre tre mest populære sertifiseringer for IT-prosjektledelse.

3. 10 gode podcaster om smidige metoder

Det skjer mye i det smidige miljøet for tiden, og det kan være utfordrende å holde seg oppdatert på siste nytt. En effektiv måte å lære mer om de siste trendene og utviklingene på, er å lytte til podcaster.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om vår 10-på-topp-liste over podcaster som vi kan anbefale på det varmeste.

4. Når prosjekter blir smidige, bør da prosjekteierskapet bli mer agilt?

Det er stadig flere som innser at rollen som prosjekteier er avgjørende for at prosjekter skal bli en suksess. Spesielt viktig er samarbeidet mellom prosjekteieren og prosjektlederen. Dårlig prosjekteierskap kan gjøre oppgaven til prosjektlederen mye mer utfordrende, og i noen tilfeller kan det være umulig å lykkes uten en god prosjekteier.

I dette blogginnlegget ser vi på hva som skjer med den viktige prosjekteierrollen når flere prosjekter benytter smidig metodikk.

5. Roller og ansvar i Scrum

Scrum er en av flere smidige metoder som er mye brukt i programvareutvikling. Metoden er et enkelt rammeverk som brukes for å organisere team og for å få gjort mer arbeid med høyere kvalitet.

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på roller og ansvar i Scrum.

6. Slik jobber du iterativt i henhold til AgileSHIFT®

AgileSHIFT er et verktøy som hjelper organisasjoner og individer å tilpasse seg endringer raskt og effektivt, ved å innføre et smidig tankesett. Rammeverket inneholder en enkel iterativ metode som kan brukes som et utgangspunkt for team som ikke allerede har dette på plass.

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva det vil si å jobbe iterativt basert på AgileSHIFT.

7. 3 ting du må gjøre for å få det beste ut av de du leder

Under Oslo Business Forum 2022 ble vi servert en rekke tankevekkende og inspirerende foredrag med den røde tråden fremtidsrettet lederskap. Amy Edmondsons foredrag om psychological safety sorterer definitivt under dette temaet.

I dette blogginnlegget gir vi deg en oppsummering av hva psykologisk trygghet er – og ikke er – og viderebringer Edmondsons 3 tiltak som du kan sette i gang med umiddelbart for å legge til rette for dette blant menneskene du leder.

8. Project Management eller Product Management

Ulike virksomheter har ulike typer utfordringer. Som mange andre ser vi i Metier at smidig tenkning og metodikk over tid har endret måten å utvikle produkter og tjenester på.

I dette blogginnlegget deler vi noen refleksjoner om prosjektledelse og produktledelse, og gir deg noen innspill på hva som kreves for å lykkes med smidige styringsmodeller.

9. Slik gjør du enklere prioriteringer ved bruk av MoSCoW-metoden

Prioriteringer er en av de største utfordringene for ledere og prosjektledere, uansett om de jobber med linjeoppgaver, smidige leveranser eller prosjekter. Det kan være vanskelig å navigere i et hav av ønsker og meninger fra ulike interessenter, men det er viktig å holde hodet kaldt og ha et overblikk over hva som er viktigst for virksomheten, prosjektet eller produktet, kunden og sluttbrukeren.

I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på hvordan man kan bruke MoSCoW-metoden for å prioritere mellom ulike krav og oppgaver i et prosjekt.

10. Hvem passer Scaled Agile Framwork for?

SAFe (Scaled Agile Framework®) er et verktøy som hjelper virksomheter med å håndtere uforutsigbarhet i markedet, endringer i etterspørsel og rask teknologisk utvikling. Men det er viktig å huske på at ikke alle virksomheter vil ha samme behov, og det kan være forskjeller i hvordan de skaper verdi. Det spiller også en rolle om virksomheten leverer til forbrukere eller til andre virksomheter, om de tilbyr standardiserte produkter eller skreddersøm, fysiske produkter eller digitale produkter.

I dette blogginnlegget ser vi mer på Scaled Agile Framwork og hvem det passer for.

New Call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Bruk smidige metoder for å forbedre trivselen i teamet

Mange virksomheter er organisert i mindre, tverrfaglige team som har ansvar for både utvikling og drift. Disse teamene har frihet til å ta beslutninger innenfor sitt område. Dette eierskapet gir teamet mulighet til å være kreative og finne ut av hvordan de best kan oppnå mål for sitt produkt. Med eierskap og beslutningsmyndighet følger også et ansvar for å levere. Det kan for mange i teamet oppleves som et stort ansvar, og press for å optimalisere fart, flyt og gi verdi til virksomheten og brukere kan føre til usunt stress for mange. Smidige metoder kan spille en betydelig rolle i å fremme et sunt og produktivt arbeidsmiljø i team. Her er 6 metoder og prinsipper det lønner seg å være bevisst på.

De 10 mest leste blogginnleggene denne våren

Denne våren har vi sett at et bredt spekter av temaer har vekket stor interesse blant våre lesere. Våre blogginnlegg har dekket alt fra dypdykk i konkrete smidige metoder og AI-implementering til ledelse og kommunikasjon. Vi har delt innsikt og praktiske råd som forhåpentligvis har vært både nyttige og inspirerende Her er de 10 mest leste blogginnleggene denne våren. God lesing!

3 prinsipper og praktiske tips for en vellykket fasilitering av dagssamling

Den vanlige måten å arrangere større seminarer på er å samle en mengde mennesker i en sal, ha et program med en rekke presentasjoner, ha pauser innimellom og forhåpentlig vis en god lunsj. Det er kanskje noen spørsmål underveis og hyggelig prat med en kollega eller fem når det er tid. Slike opplegg kan fungere bra, men det er krevende for publikum å kun sitte passivt og lytte lenge. Det er så lett å miste tråden når det vibrerer i telefonen eller det er en e-post du bare må sende. Kunne seminaret bli gjennomført på en helt annen måte? Kunne vi bruke selve rommet til noe annet enn kino-oppsett på stolene? Kunne vi bruke veggene? Kunne vi få mer variasjon og deltagelse, kanskje få tilbakemeldinger, vurderinger og synspunkter fra deltagerne? Jeg har gjennomført en del seminarer med et helt annet fasilitert opplegg. Her følger noen prinsipper og en konkret case som jeg håper kan inspirere.