OKR – hva er det og hvordan brukes metoden?

Endringsledelse og transformasjon Samhandling og teamarbeid

4 min. lesning

OKR (Objectives and Key Results) blir stadig mer populært å bruke for å holde kursen mot riktig mål, også innen smidige prosjekter og prosesser. Å jobbe med OKR kan være svært verdifullt for å prioritere riktig.  I dette blogginnlegget går vi gjennom hva som OKR egentlig er, og hvordan du kan ta i bruk metoden i praksis? 

Hva er OKR?

OKR står for Objectives and Key Results, og er en metode for å sette mål utarbeidet for å fremme innovasjon, engasjement og riktig strategisk kurs i organisasjoner. Metoden ble først utviklet av Andy Grove hos Intel, og har siden blitt brukt aktivt i selskaper som Google, Spotify og LinkedIn for å sette tydelige, handlekraftige mål som fungerer i hele organisasjonen.

For å formulere en god OKR trenger du to deler:

  • Objectives (målsettinger): Kvalitative, og inspirerende mål som klart definerer hva man ønsker å oppnå.
  • Key Results (nøkkelresultater): Konkrete, og ikke minst målbare resultater som viser hvordan organisasjonen beveger seg mot målet. Disse er kvantitative noe som gjør det enkelt å måle fremgangen mot målsettingen og ta nødvendige justeringer underveis. 

Fordeler med OKR

Å jobbe med OKR gir organisasjoner flere konkrete fordeler:

  • Økt oppmerksomhet på organisasjonens strategiske mål
  • Tydeligere prioriteringer
  • Bedre samarbeid og engasjement på tvers av team
  • Mulighet for raskere tilpasning og innovasjon
  • Mer transparent og effektiv kommunikasjon

Les også: Bruk smidige metoder for å forbedre trivselen i teamet

OKR vs. KPI – hva er egentlig forskjellen?


Å skille mellom OKR og KPI (Key Performance Indicators) kan være uklart, men det er noen tydelige forskjeller: 

KPI-er ligner mer på dashboardet i en bil, hvor du hele tiden har oversikt over informasjon som fart, batterikapasitet og distanse. KPI-er gir deg en oversikt over hvordan ting står til over tid med realistiske og konservative mål som hjelper ledelsen å ta strategiske beslutninger.

OKR-er, derimot, fungerer mer som en GPS. De veileder organisasjonen mot ambisiøse og utfordrende mål, for å drive innovasjon og strategisk endring, og involverer hele organisasjonen aktivt i målsettingsprosessen. Mens KPI-er viser deg statusen på hvor du er, hjelper OKR-er deg med å definere hvor du ønsker å være og hjelper deg og teamet ditt med å samarbeide om å komme dit.

Vår erfaring med OKR

I løpet av de siste to årene har vi i Academy & Projects Systems jobbet intensivt med å implementere OKR som et verktøy for innovasjon og strategisk endring. I starten var læringskurven bratt, og det tok tid for oss å definere gode OKR-er som virkelig kunne inspirere og få hele avdelingen med på metoden.

Likevel har vi erfart at vi med hver runde blir bedre til å sette mål som alle kan føle seg trygge på, kjenne seg igjen i og bli engasjert av å jobbe mot.

Ved å involvere hele teamet i målsettingsprosessen, har vi økt både engasjementet og samholdet i avdelingen. Et konkret eksempel fra vår reise er en OKR vi satte for Academy: å identifisere og implementere bruksområder for kunstig intelligens (AI) som enten sparer kostnader, reduserer interne timer eller øker kvaliteten på leveransene våre.

Med klare og målbare key results, som for eksempel å ta i bruk AI for å erstatte minst én manuell oppgave per team, har vi kunnet se fremgang tydelig og justere kursen vår løpende.

Hvordan komme i gang med OKR?


For å lykkes med OKR i din organisasjon er det viktig å:

  • Sørge for tydelig forankring hos ledelsen
  • Involvere hele organisasjonen i målsettingsprosessen
  • Formulere mål som er inspirerende, ambisiøse og samtidig målbare
  • Jevnlig følge opp og evaluere fremdrift, samt justere kursen etter behov

Ved å bruke OKR på denne måten vil organisasjonen kunne oppnå mer målrettet utvikling, økt motivasjon hos medarbeidere og bedre resultater på sikt.

New Call-to-action

 


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan gjennomføre digitale prosjekter på rekordfart?

Noen ganger må et prosjekt gjennomføres på kortere tid enn det som var planlagt. Når prosjekter stiller strengere krav til tid enn vi skulle ønske, må vi også jobbe og prioritere fortere enn vi ellers ville gjort. Dette kan vi kalle for høyhastighetsprosjekter, eller “fast-track”. Dette skjer blant annet i mange av de digitale prosjektene hvor tidsplanen komprimeres, oppgaver kjøres parallelt, og prosjektet starter før alle detaljer er planlagt og kartlagt. Men hvordan lykkes vi med rask og smidig gjennomføring uten å legge bort all metodikk?

Hvordan navigere i endring: En prosjektleders guide til vellykkede transformasjoner

Som prosjektleder har du sikkert opplevd følelsen av å stå midt i en organisasjonsomveltning, lik en sjømann i storm? Endringer er uunngåelige i dagens arbeidsliv, men de kan også være utfordrende å håndtere. Som prosjektleder hviler mye ansvar på dine skuldre for å styre gjennom disse endringene på en smidig måte. Din evne til å navigere er avgjørende for prosjektets suksess og organisasjonens evne til å tilpasse seg nye krav. La oss utforske hvordan du som prosjektleder kan sikre at endringene blir gjennomført på en positiv og produktiv måte, selv når ressursene er begrenset og presset er stort.

Hva er forskjellen mellom digital omstilling og digital transformasjon?

Digital teknologi utvikler seg stadig raskere, og virksomheter står overfor et press om å tilpasse seg hurtigere for å forbli relevante og konkurransedyktige. Dette har ført til økt fokus på digital omstilling og digital transformasjon, to begreper som ofte blir brukt om hverandre, men som representerer to forskjellige tilnærminger til endring. Begge begrepene representerer utnyttelse av digital teknologi for å forbedre virksomheten, men de innebærer ulikt ambisjonsnivå og endringsomfang. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva som skiller begrepene digital omstilling og digital transformasjon, og hvordan de påvirker virksomheter i praksis.