Hva tar vi med oss fra Oslo Business Forum 2022?

Kompetanseutvikling Endringsledelse og transformasjon Virksomhetsstyring

9 min. lesning

Vi er proppfulle av nye tanker og innsikt etter to dager på Oslo Business Forum 2022. En rekke verdenskjente foredragsholdere har alle gitt sin fortolkning av hva Future Focused Leadership er.

Her er hovedpunktene fra noen av dem, og til sist noen refleksjoner vi gjør oss om det vi hørte – basert på vår kontekst i Norge.

Nassim Taleb og Peter Warren – Hvordan håndtere usikkerhet?

Nassim Taleb og Peter Warren hadde en samtale om hvordan man kan lage produkter og tjenester som varer, hvilke etiske diskusjoner vi bør ha om teknologi og hvorfor man bør lære og spørre spørsmål i alle selskaper.

Les et eget blogginnlegg om Nassim Talebs «black swan»-teori og hvordan vi bør lede gjennom usikkerhet her.

Carla Harris – Hvordan får man mest mulig suksess?

Med sine 35 års på Wall Street er denne damen tøffere enn de fleste. Hun gikk gjennom det hun kaller «pearls of success» som kan oppsummeres med at man må lede intensjonelt. Blant annet innebærer det å være autentisk, bygge tillit, sørge for å ha mangfold i teamene sine, inkludere og ha empati.

Som farget kvinne har hun vært opptatt av å bruke sin egen suksess til å bygge opp andre, og har blant annet hatt et innovasjonsprogram tilknyttet Morgan Stanley. Hennes erfaring er at innovasjon og mangfold er tett sammenflettet.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i smidigverden - abonner på smidigbloggen.


Felipe Gomez – Hjelp teamene dine å nå deres ytterst potensiale

Denne mannen fletter sammen musikk og ledelse på en svært elegant måte. Han mener at musikkens «virtuoses» (stormestere) gjør tre ting; de perfeksjonerer metode, de har med seg rett holdning når de spiller og de har lidenskap. Han slår også et slag for å tenke stort, ha empati, være serviceorientert og å være ydmyk – for å nevne noe. Dette er dyder. Og han mener man som leder må vokte seg vel for å ikke ha for mange laster, som er dydenes motstykker.

I Metier snakker vi ofte om å velge rett initiativ eller prosjekt, og å gjennomføre det riktig. Felipe sier at man skal gjøre de riktige tingene og gjøre tingene riktig. Så her er vi selvsagt på linje med ham.

Det er kanskje det eneste foredraget vi har vært på hvor man følte seg dum om man ikke sang allsang av full hals, så han er selv litt av en leder.

Yuval Noah Harari – De viktigste ferdighetene i fremtidens arbeid

Hva er de viktigste ferdighetene i fremtidens arbeidsliv, og især i lys av den rivende utviklingen innen robotisering og AI? Skal vi tro Harari er det evnen til å lære og tilpasse seg, for det eneste vi kan si om arbeidsmarkedet i 2050 er at vi ikke kan forutse hvordan det vil se ut. De som nå begynner på skolen er tidlig i 30-årene i 2050. Så hva lærer vi barna våre i dag som gjør oss og de i stand til å håndtere fremtidens arbeidsmarked? Sosial intelligens er en av tingene som må være på pensum.

Han trekker også en linje til at hvis vi ikke evner å lede gjennom denne perioden, så vil vi se mer ekstremisme, mer usikkerhet for mennesker og i lys av klimaendringene kan vi i så fall ende med å utrydde oss selv.

Harari slår også et slag for å finne ut av hva som gjør at man får renset hodet. Selv mediterer han, men du liker kanskje å løpe deg en tur, strikke eller reise.

Martin Lindstrøm – Hvordan fjerne byråkratiet?

Hvordan er sunn fornuft med på å påvirke din virksomhet? Hvordan umiddelbart forbedre produktivitet? Hvordan unngå å bli offer for byråkratiet når du vokser? Dette er spørsmål Lindström forsøker å svare på.

Skal du ha produkter og tjenester som folk ikke kan leve uten må du begynne med kundeopplevelsen og jobbe deg bakover. Se ting fra ulike perspektiver, ha empati og ikke mist kontakten med kundene dine uansett hvor stor virksomheten din blir.

De fleste har hørt om big data, men har du hørt om small data? Små eksperimenter eller møter med kunden kan gi deg mye informasjon, om du leter.

Amy Edmondson – Skap en fryktløs organisasjon

Amy Edmondson er en Harvard-professor og en av vår tids store management thinkers. Ifølge henne selv snublet hun over teorien for mange år siden, og det har endret livet hennes; hvordan påvirker frykt organisasjonens evne til å prestere?

Tradisjonell ledelse, helt tilbake til «scientific management» og T-Ford spilte på frykt. Og det funker. Men kun dersom hver og en har ansvar for en individuell del av et produkt eller en tjeneste og dersom prosessen skal repeteres perfekt hver gang. Dette gjelder nærmest ingen i 2022.

Forskning viser at det er korrelasjon mellom psykologisk trygghet og prestasjon. I team med høy grad av mangfold er dette spesielt viktig for suksess. Hvis du ikke har trygghet, eller rettere sagt har frykt, vil ledelsen egentlig ikke vite hva som rører seg i organisasjonen. Og frykt eller ei – ingen vil føle seg ignorert eller ikke hensyntatt. Du bør være oppriktig nysgjerrig på hva folk mener, kanskje spesielt de som ikke har topp-posisjonene i selskapet. Der er det mye informasjon å hente som er nyttig for deg som leder for å være pålogget.

Det vi spesielt noterte oss her var to ting. Det ene var at du aldri vet hvem sitt innspill som kan være «mission critical» - som vi forstår som «den viktige puslespillbrikken». Det andre var å «frame the work»; med måten du stiller spørsmål på kan du rette søkelyset på det som er viktig. Så bruker du gode spørsmål til å få et bredt spekter av perspektiver og involvere ansatte, samt å respondere produktivt på de innspillene.

Dr. Zoe Chance - hvordan påvirker du andre?

Ledelse må sies å handle i stor grad om påvirkning av andre. Hvordan gjøre det, og på en god måte? Det er Chance ekspert på. For henne handler det om å spørre de du leder, og å myndiggjøre dem.

Mennesker har to systemer;

  1. System 1: Primalresponsen, hvor man bare reagerer. Responsen kommer raskt og nærmest ukontrollert.
  2. System 2: Gjennomtenkt respons. Denne reaksjonen kommer tregere og er mer gjennomtenkt og villet.

De fleste tror de har mer av system to enn de rent faktisk har.

Medarbeidere vil møtes med respekt og lyttes til. Opplever de ikke at dette er tilfellet vil de reagere med en «system 1-respons» - altså man reagerer på ledelsen som utøves nærmest som om det var en trussel.

Det er heldigvis en rekke ting du kan fokusere på som leder for å unngå å trigge en fryktrespons. Ta ekstra godt vare på folk på det hun kaller «første og verste dager» - dager som er utrygge, vanskelige eller hvor det begås feil.

Spør spørsmål er et annet råd. Å stille spørsmål er noe de privilegerte gjør mer av enn andre. Menn spør oftere om lønnsøkning enn kvinner. De fra middelklassen ber om det samme lettere enn de arbeiderklassebakgrunn. Det sier forskning. Og hvordan skal du spørre? Dr. Chance mener at ledere må bli flinkere til å stille «det magiske spørsmålet»: «hva skal til for at…», og faktisk være nysgjerrig på svaret og forsøke å imøtegå det.

Wozniak - Innovasjon og entreprenørskap

Co-founder av Apple, Steve Wozniak, snakket om etisk teknologi, kreativitet og entreprenørskap. Hvordan skal man skape produkter og tjenester som varer? Hvilke etiske faktorer må vi ha med oss når teknologi utvikles? Og hvorfor er kritisk tekning og læring så viktig?

Les mer om våre tanker om entreprenørskap her.

Det handler om ledelse, empati og mangfoldige perspektiver

Så… Hvordan skal vi oppsummere dette? Hva går igjen? Hva sitter vi igjen med? Hvordan relaterer vi dette til vår kontekst i Norge?

Her kommer en rask oppsummering.

  • Skal du lage produkter og tjenester som er brukersentriske må du evne å sette deg i brukerens behov. Det får du ikke til uten empati.
  • Innovasjon krever et vell av ideer, så den ene, skikkelig gode ideen kan komme frem. Da kan ikke alle i teamet være like; vi må ha mangfold av eksempelvis erfaringer, kjønn og etnisitet.
  • Skal vi tro ekspertene vil ikke maskinene ta over og mennesker vil fremdeles behøves. De viktigste ferdighetene vi må kunne i en fremtid med mer AI og robotisering er å tilpasse oss og lære.
  • Smidighet og det å feile fort blir viktig fremover - vi må rigge måten vi jobber på deretter.
  • Kvalitet og gjennomføringsevne er ikke i et motsetningsforhold til å være innovativ, kreativ og det å ha lidenskap. Vi må ha begge deler.
  • De fleste av oss presterer best om vi sees, inkluderes og kjenner på trygghet på jobb. Da tør man også å feile, noe som er helt essensielt om vi skal lykkes med å fornye oss.
  • Still flere spørsmål til kunder, ansatte eller andre du møter i det daglige. Gode spørsmål, vel og merke\, som innbyr til involvering
  • Ikke alle snakket like mye om miljø, men budskapet er likevel klart. Vi må lede i dag slik at vi har noe å lede i fremtiden. Få sa det bedre enn 7 år gamle Aneeshwar Kunchala. Hans tips? Bruk mer tid i naturen, så vil du gjøre ditt ytterste for å beskytte den.

I tillegg blogger Metier i ukene før og etter Oslo Business Forum om flere av headlinerne; Taleb, Harari, Lindström, Edmondson og Wozniak. Følg smidigbloggen for å få dem med deg.

New Call-to-action


Charlotte er Marketing Director i Metier. Hun sørger for at verden får vite om de spennende prosjektene som gjennomføres, og verdiene som skapes i organisasjonen. Hun er siviløkonom med master i strategi og ledelse, og har siden studietiden jobbet med event og markedsføring. Trives best i urbane strøk med en stor kopp kaffe, helst i godt selskap.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva kan du som leder gjøre for å få mer klarhet i en uforutsigbar verden?

«Ny dag, nye muligheter,» sier ordtaket. En dag tidlig i januar, forplikter jeg meg, som mange andre, helt frivillig til noen nyttårsforsetter. På mange måter kan man sammenligne nyttårsforsettene med forretningsmål som virksomheter setter opp hvert år. De tar utgangspunkt i en langsiktig visjon og en strategi som gir både mening og retning for virksomhetene og deres medarbeidere. Verdiskapningen i løpet av året skal skje målrettet på en organisert og strukturert måte, for å være mest mulig kostnadseffektivt. Konkrete forretningsmål bidrar til nettopp det. Men forskjellen ligger nok i det at jeg med mine nyttårsforsetter har en god anelse om at mine forsetter setter meg på riktig kurs. Som leder - hvordan kan man være sikker på at kursen man velger er riktig?

De 10 mest leste blogginnleggene i 2022

Hvert år tar vi et lite tilbakeblikk på året som har gått, og gir dere en oversikt over hvilke blogginnlegg dere likte best. Kanskje du har gått glipp av et par av dem eller at du ønsker å lese noen av de igjen? Nedenfor finner du de ti mest populære blogginnleggene som vi har publisert på smidigbloggen i 2022. Vi håper du finner noe interessant å lese og at du kanskje til og med har lyst til å dele innleggene med andre. God lesning!

Hvilke evner trenger vi for å trives videre i det 21. århundre?

Når vi tenker på teknologi, tenker vi ofte på de fordelene økt digitalisering og automatisering kan gi oss. Men hvordan påvirker den digitale utviklingen mennesket i seg selv når verden rundt oss blir stadig mer digitalisert? Vi har sett, og ser, en forandring i oss. Teknologien påvirker alt fra håndskrift og finmotorikk, til måten vi finner kjærlighet på, måten vi tenker på og hvilke ferdigheter vi verdsetter og lærer videre. Et av Yuval Hararis poenger er at teknologi har en unektelig og varig effekt på oss som mennesker. En effekt som vi ikke helt vet omfanget av enda. Hvordan kommer den stadig økende digitale akselerasjonen til å påvirke oss og jobbmarkedet rundt oss? Og hvilke evner kommer vi til å trenge for å kunne trives i en verden som er stadig mer farget av teknologi?