En business case er obligatorisk i alle PRINCE2-prosjekter - smidige eller ikke. Business casen beskriver hvorfor prosjektet skal gjennomføres og brukes som et styringsdokument for å sørge for at prosjektet har kontinuerlig forretningsmessig forankring.
I dette blogginnlegget ser vi nærmere på bruken av business case i smidige prosjekter.
Business case for smidige prosjekter
Virksomheter med modne smidig-miljøer har alle business case i en eller annen form. Årsaken til dette er at business casen er grunnlaget for prosjektet og forklarer hvorfor man gjennomfører det, samt hvilke gevinster man ønsker å oppnå. Logisk nok så bør prosjekter som ikke leverer gevinster heller ikke startes. Likeledes bør prosjekter som ikke lenger leverer verdi stanses.
I andre smidig-miljøer hvor fokuset ligger på produktleveranser – «on the floor»-miljøer, vil man ikke fokusere like mye på business case, men heller på å maksimere verdi. I slike miljøer er tid og kostnad fastsatte rammer, og derfor vil teamet fokusere på å skape og realisere mest mulig verdi innenfor disse rammene. Det finnes flere smidige metoder for å måle gevinstrealisering kontinuerlig, som er viktig for alle typer prosjekter, men spesielt for smidige PRINCE2-prosjekter.
Business case for smidige team
I smidige metoder som Scrum og Kanban fokuseres det ikke så mye på business case. Årsaken er at dette er metoder som brukes av spesialister - de som produserer prosjektets leveranser. I et Scrum- eller Kanban-team er tid og kostnad relativt gitt. Man har et fast team som jobber iterativt i definerte tidssykluser. Fokuset til et smidig team blir derfor å produsere så mye verdi som mulig innenfor disse rammene, likt som «on the floor»-miljøene.
Det smidige teamet behøver ikke å ha fokus på business case fordi de kan anta at dette håndteres av andre. Enten fordi de jobber som et av flere team i et større prosjekt, hvor ansvaret for business case ligger høyere opp i prosjektorganisasjonen. Eller fordi de jobber med en driftsløsning i linjen som allerede er besluttet gjennomført, og som det også er allokert et budsjett til.
Sprint zero
For å forankre og eventuelt videreforedle en business case, samt skape felles forståelse for et målbilde, benytter en del prosjekter seg av "sprint zero" - et slags kick-off for prosjektet. Dette er en sprint som gjennomføres før man begynner å produsere. I tillegg til å jobbe med business case kan sprinten for eksempel brukes til å sette teamet inn i arbeidsmetode, forstå visjonen for prosjektet, eller en gjennomgang av prosjektets backlog.
Du kan lære mer om bruk av business case i smidige prosjekter ved å ta kurs og sertifisering i PRINCE2 Agile.