Survey om Generativ AI: 70% har ikke en klar AI-strategi

Endringsledelse og transformasjon Kunstig intelligens

4 min. lesning

AI har udiskutabelt vært 2023s største trend. I Metier har vi den siste tiden støttet norske selskaper og organisasjoner med innføring og bruk av generativ AI («Gen AI»). Det ble raskt klart at vi ikke fant noen god oversikt over status, verdiskaping og planer for bruk av Gen AI i norske private og offentlige organisasjoner. Løsningen ble å selv gjøre en undersøkelse blant norske ledere om deres AI-strategi. Her får du resultatene.

Om undersøkelsen:

Respondentene er 75 C-level ledere, hvor 32% har ansvar for organisasjoner med over 1000 ansatte, og 43% hadde en årlig omsetning på over 1 MRD NOK. Disse lederne kom hovedsakelig fra bransjer som bygg- og anleggssektoren, energi og industri, helse, IT, teknologi og telekom.

Fokus har vært på bruk av Generativ AI, forbedringer som følge av denne teknologien og forventninger til påvirkninger fra dem fremover. Samt organisasjoners strategier på området.

Vi omtaler respondentene som lederne i dette innlegget.

6 hovedfunn fra AI-undersøkelsen

  1. Gen AI brukes lite! (og mindre i offentlig sektor enn privat)
  2. Manglende kompetanse oppleves som viktigste utfordring
  3. Mulig forklaring: 72% har ikke gjennomført opplæring
  4. Det er dermed få opplevde forbedringer så langt
  5. Samtidig er det store forventinger
  6. ​Til tross for at ~70% ikke har noen strategi for Gen AI

1 - Norge i startgropen: Begrenset bruk av Gen AI blant norske organisasjoner

Gen AI brukes lite i Norge, og mindre i offentlig sektor enn privat. 81% av lederne rapporterte at de bruker Gen AI lite eller ikke i det hele tatt. Ingen rapporterte om omfattende bruk av teknologien.

2 og 3– Kompetansegap: Manglende kompetanse som største hindring for Gen AI

Den største utfordringen undersøkelsen peker på er at det synes å være manglende kompetanse på det å ta i bruk ny teknologi. Dette understrekes av det faktum at 72% av respondentene ikke har gjennomført noen form for opplæring i Gen AI.


Hva slags generativ AI er det som brukes i bedriftene? Det kan du finne ut av  her.


4- Begrensede forbedringer til nå

Av brukere av Gen AI ser ~50% av respondentene ingen eller begrensede forbedringer. Områdene respondentene har opplevd de største forbedringene innen er i Produktutvikling og FoU. Færrest ser forbedring innen kundeservice, HR & rekruttering.

Den kanskje viktigste innsikten fra undersøkelsen er at de som allerede ser forbedring gjennom bruk av AI kjennetegnes av at det er organisasjoner i privat sektor, de fleste har en AI-strategi og de har i større grad gjennomført opplæring.

5 – Fremtid i fokus: Høy optimisme for Gen AI’s potensial i Norge

Undersøkelsen viser at lederne er optimistiske knyttet til potensialet av Gen AI. Hele 84% forventer at Gen AI vil ha en stor eller moderat positiv innvirkning på deres organisasjoner i løpet av de neste 3-5 årene. Et område som stikker seg ut, er «Drift og produksjon». Her forventer hele 52% stor eller svært stor forbedring.

5 – Globalt Perspektiv: Norske ledere mer optimistiske om Gen AI’s effekt på antall ansatte

Norske ledere ser ut til å være mer optimistiske enn sine internasjonale kolleger når det gjelder effekten av Gen AI på arbeidsstyrken.

Sammenlignet med resultatene fra utenlandske undersøkelser (McKinsey Global Survey on AI, Goldman Sachs Fortune 500 CEO Survey), hvor forventninger er 35% reduksjon i ansatte innen 3 år og over 70% innen 5 år, så viste Metiers undersøkelse at kun 10% av norske ledere hadde samme oppfatning. Alle disse ti prosentene er i privat sektor

6 – Strategisk tomrom: Manglende planer for Gen AI

Overraskende nok rapporterte 70% av respondentene at de ikke har en klar strategi for bruk av Gen AI.

Som for alle andre områder hvor man ønsker å skape resultater er det også på dette området viktig å ha en strategi. Metiers 5 stegsmodell til AI og digitaliseringsstrategi er utviklet for å hjelpe organisasjoner med å ta i bruk Gen AI og annen digital utvikling for å skape positiv, verdifull endring.

New call-to-action

 


Charlotte er Marketing Director i Metier. Hun sørger for at verden får vite om de spennende prosjektene som gjennomføres, og verdiene som skapes i organisasjonen. Hun er siviløkonom med master i strategi og ledelse, og har siden studietiden jobbet med event og markedsføring. Trives best i urbane strøk med en stor kopp kaffe, helst i godt selskap.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

OKR – hva er det og hvordan brukes metoden?

OKR (Objectives and Key Results) blir stadig mer populært å bruke for å holde kursen mot riktig mål, også innen smidige prosjekter og prosesser. Å jobbe med OKR kan være svært verdifullt for å prioritere riktig. I dette blogginnlegget går vi gjennom hva som OKR egentlig er, og hvordan du kan ta i bruk metoden i praksis?

Hvordan gjennomføre digitale prosjekter på rekordfart?

Noen ganger må et prosjekt gjennomføres på kortere tid enn det som var planlagt. Når prosjekter stiller strengere krav til tid enn vi skulle ønske, må vi også jobbe og prioritere fortere enn vi ellers ville gjort. Dette kan vi kalle for høyhastighetsprosjekter, eller “fast-track”. Dette skjer blant annet i mange av de digitale prosjektene hvor tidsplanen komprimeres, oppgaver kjøres parallelt, og prosjektet starter før alle detaljer er planlagt og kartlagt. Men hvordan lykkes vi med rask og smidig gjennomføring uten å legge bort all metodikk?

Hvordan navigere i endring: En prosjektleders guide til vellykkede transformasjoner

Som prosjektleder har du sikkert opplevd følelsen av å stå midt i en organisasjonsomveltning, lik en sjømann i storm? Endringer er uunngåelige i dagens arbeidsliv, men de kan også være utfordrende å håndtere. Som prosjektleder hviler mye ansvar på dine skuldre for å styre gjennom disse endringene på en smidig måte. Din evne til å navigere er avgjørende for prosjektets suksess og organisasjonens evne til å tilpasse seg nye krav. La oss utforske hvordan du som prosjektleder kan sikre at endringene blir gjennomført på en positiv og produktiv måte, selv når ressursene er begrenset og presset er stort.