En etablert data- og informasjonsarkitektur i ESG-arbeidet

Bærekraft

6 min. lesning

Har din bedrift en klar bærekraftstrategi? Føler dere på deres samfunnsansvar, og holder organisasjonen seg selv ansvarlig?

I dagens stadig mer bevisste forretningsverden har Environmental-, Social-, and Governance- faktorer (ESG) blitt en integrert del av bedriftsstrategien. ESG-data er avgjørende for å vurdere en organisasjons bærekraftspraksis og samfunnsansvar. For å kunne samle inn og rapportere ESG-data på en effektiv måte, er det avgjørende å ha en solid dataarkitektur på plass.

I dette blogginnlegget vil vi utforske viktigheten av dataarkitektur for ESG-datainnsamling og rapportering, og hvordan du kan strukturere disse dataene på en optimal måte. Om dette er på plass, vil det være til stor hjelp i bedriftens arbeid med bærekraft som en del av den overordnede strategien.

Hva er ESG-data?

Arbeidet med ESG rapportering har blitt stadig viktigere i den globale forretningsverdenen. Mye av dette skyldes økende lovkrav og reguleringer. Men hva er egentlig ESG-data?

ESG-data refererer til informasjon som måler en organisasjons innsats innen miljømessig bærekraft, sosial ansvarlighet og god forvaltning. Disse dataene inkluderer alt fra klimagassutslipp og energiforbruk til mangfold og likestilling på arbeidsplassen. Å samle inn, lagre og analysere denne informasjonen krever en nøye planlagt dataarkitektur.

LES OGSÅ: «Hvorfor er det lurt å ha en smidig tilnærming til innsamling av ESG-data» og «ESG-rapportering: 5 steg for effektiv datainnsamling»

Hvilke områder er viktig å tenke på?

Før du går i gang med å planlegge en dataarkitektur, bør du sette deg inn i disse faktorene.

Obligatorisk rapportering: Mange land og regioner har innført lovkrav som pålegger selskaper å rapportere ESG-data. Disse skal selvfølgelig opprettholdes.

Ansvarlighet og styrekrav: ESG-prinsipper er nå en del av mange lands lovgivning om selskapsstyring. Dette inkluderer krav om at styremedlemmer og ledelse tar ansvar for å integrere ESG-faktorer i beslutningstaking og rapportering.

Sanksjoner og bøter: Å ikke overholde ESG-relaterte lovkrav kan føre til sanksjoner og bøter for selskaper. Dette kan omfatte brudd på miljølover, manglende oppfyllelse av menneskerettigheter eller brudd på etiske normer.

Investorpress: Investorer har blitt stadig mer opptatt av ESG-faktorer, og noen fondsforvaltere har innført retningslinjer som krever at selskaper de investerer i oppfyller visse ESG-krav. Dette kan påvirke selskapers finansielle ytelse og aksjekurs.

Kundekrav: Forbrukere er i økende grad opptatt av ESG-hensyn når de velger produkter og tjenester. Dette har ført til at noen selskaper endrer sine praksiser for å imøtekomme disse kravene og unngå juridiske konflikter.

Data og informasjonsarkitekturen er en viktig byggekloss i bunn

For å kunne nyttiggjøre seg av ESG-data som en ressurs for bærekraft og samfunnsansvar, er en velstrukturert dataarkitektur avgjørende. Den gir virksomheten en solid grunnmur for innsamling, lagring, analyse og rapportering av dataene, og bidrar til å sikre at organisasjonen kan oppfylle sine ESG-mål og forpliktelser på en pålitelig og effektiv måte.

En robust dataarkitektur er nødvendig for å håndtere ESG-data av flere grunner:

Datakvalitet og integritet:

For å kunne stole på ESG-dataene dine, må de være nøyaktige og pålitelige. En god dataarkitektur sikrer at dataene samles inn og lagres på en måte som reduserer risikoen for feil og tap av informasjon.

Skalerbarhet:

Bedrifter trenger ofte å håndtere store mengder ESG-data. En godt strukturert arkitektur lar deg skalere opp uten å miste ytelse eller dataintegritet.


Rapportering og analyse:

ESG-rapportering innebærer ofte komplekse analyser og sammenligninger. En riktig strukturert dataarkitektur gjør det lettere å trekke ut nødvendig informasjon for å oppfylle rapporteringskravene.

Hvordan strukturere ESG-data i arkitekturen i din virksomhet

Når det gjelder å strukturere ESG-data i din dataarkitektur, bør du vurdere følgende trinn:

Datainnsamling:

Samle ESG-data fra relevante kilder, for eksempel rapporter, interne og eksterne kilder. Det er viktig å standardisere innsamlingen for å sikre at dataene er konsistente og kompatible.

Integrasjoner og API-er:

Integrasjonen av ESG-data i eksisterende systemer er avgjørende for å forstå forretningspåvirkningen av ESG-initiativer i virksomheten. Dette krever sømløs integrasjon med eksisterende forretningsprosesser og IT-infrastruktur. 

Datakvalitet og integritet:

ESG-data er en nøkkelressurs for å vurdere en organisasjons bærekraftsytelser. Uten en solid dataarkitektur er risikoen for feil og inkonsistens i dataene høy. En veldefinert struktur sikrer nøyaktighet og pålitelighet. I arbeidet med datakvalitet bør virksomheten implementere mekanismer for kvalitetskontroll og datastyring. Dette inkluderer arbeidet med kontinuerlig datarengjøring, validering og kontinuerlig overvåking av datakvaliteten.

Datalagring:

Velg en egnet dataarkitektur for lagring, som kan inkludere databaser, datainnsjøer eller datavarehus. Struktureringen av dataene bør være hierarkisk, med klart definerte dataelementer og kategorier.

Dataanalyse og rapportering:

Bruk av avanserte analytiske verktøy og datavisualisering for å trekke innsikt fra ESG-dataene. Utform rapporter og dashbord for å kommunisere resultater og mål for interessenter.

Datasikkerhet og personvern:

Sørg for at ESG-dataene er beskyttet og at personvernregler overholdes. Dette er spesielt viktig, da ESG-data ofte inneholder sensitiv informasjon.

Compliance og regulering:

Ettersom ESG-rapportering blir stadig mer regulert, er det viktig å ha en arkitektur som bidrar til å overholde lover og forskrifter ved å sikre korrekt lagring og tilgjengelighet av data.

ESG-datainnsamling og rapportering er en avgjørende del av en organisasjons bærekraftige praksis og samfunnsansvar. Å ha en solid dataarkitektur på plass er nøkkelen til å håndtere data og informasjon effektivt. Gjennom nøye planlagt innsamling, integrasjon, lagring og analyse av ESG-data, kan organisasjoner oppfylle rapporteringskravene og samtidig drive frem positive endringer i egen virksomhet. Med riktig dataarkitektur kan du sikre at dine ESG-initiativer er forankret basert på pålitelig informasjon og gir din virksomhet en tydelig vei mot en mer bærekraftig fremtid.

New Call-to-action


Erik er en senior konsulent med over 20 års erfaring fra ledelse av digitaliseringsprosjekter innenfor offentlige og private virksomheter. Spesielt har Erik en interesse for helseområdet hvor han har deltatt i flere store og komplekse prosjekter. Eksempel på dette er ansvar for et testsenter i forbindelse med arbeidene på åpningen av Nytt sykehus i Østfold på Kalnes. I tillegg har Erik hatt ansvaret for å lede prosjekt innenfor sikkerhetsområdet i Helse Sær-Øst. Erik brenner for å skape resultater for kunden og arbeider målrettet for å sikre gevinster for virksomhetene han jobber i og fokuserer på viktigheten av å knytte forretningsmessige behov og teknologiske muligheter sammen for å skape resultater for sin oppdragsgiver.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Viktige faktorer for valg av ESG-rapporteringssystem

Selv om det kan virke fristende å investere i et nytt og avansert ESG-dataprogram, vil det være klokt å gjøre grundige vurderinger før man begir seg ut på denne reisen. Her gir vi deg noen råd på veien.

‘’Twin transition’’, når digitaliseringen øker farten på det grønne skiftet

Vi står i et paradigmeskifte der virksomheter drives med en hensikt som ikke begrenser seg til å skape profitt. Det dreier seg i større grad om å ha en positiv innvirkning på planeten og dens innbyggere, både nå og i fremtiden. Digitale virksomheter har bedre forutsetninger for å håndtere dette grønne skiftet. De utnytter potensialet som ligger i teknologien og den kritiske informasjonen som ligger i data, og dermed øker sannsynligheten for å oppnå bedre resultater i det lange løpet. I dette blogginnlegget skal jeg beskrive hvordan digitaliseringen – transformasjonen av økonomien og samfunnet basert på omfattende bruk av digitale teknologier – kan hjelpe bedrifter med å bli vinnerne i den pågående grønne omstillingen. Dette konseptet kalles ‘’twin transition’’ eller ‘’tvillingtransformasjon’’ på norsk.