Derfor setter Half Double prinsipper foran prosesser

Kompetanseutvikling Metoder og modeller Half Double

4 min. lesning

Prosjektledelse har ofte vært preget av troen på at om vi bare følger riktig prosess, kommer vi trygt i mål. Dessverre er virkeligheten sjelden så forutsigbar. Prosjekter er levende organismer, påvirket av eksterne endringer, kompleksitet og ikke minst menneskene involvert.

Derfor trenger vi en tilpasningsdyktig tilnærming som tar høyde for denne uforutsigbarheten. Det er her styrken til en prinsippbasert tilnærming som Half Double kommer inn. 

I stedet for å spørre: «Følger vi prosessen?», spør vi heller: «Skaper vi ønsket effekt?» Denne fokusendringen har vist seg å gi raskere resultater og høyere suksessrate i prosjekter.

Hva betyr det å være prinsippbasert?

En prinsippbasert tilnærming til prosjektledelse handler om å styre etter få, men tydelige retningslinjer. Tilnærmingen legger vekt på klare målsettinger, samtidig som den tillater fleksibilitet i hvordan vi når disse målene.

Prosessbaserte metoder derimot gir ofte detaljerte instruksjoner for hver fase, mens prinsippene setter en overordnet retning. Dermed kan prosjektteamet og organisasjonen selv finne den beste veien til målet.

Prosesser kan fremdeles eksistere innenfor en prinsippbasert tilnærming, men poenget er at prinsippene fungerer som det viktigste kompasset gjennom hele prosjektet.

Å arbeide med en prinsippbasert tilnærming krever god og tilstedeværende ledelse. Samtidig gir det rom for refleksjon, dømmekraft og tilpasning, noe som gir prosjektdeltakerne større spillerom til å bruke sine ferdigheter og kompetanser fullt ut. Dette er spesielt viktig i en nordisk kontekst, hvor vi trives med høy grad av selvstendighet og ansvar.

Les også: Bruk smidige metoder for å forbedre trivselen i teamet

Half Double: en prinsippbasert metode i praksis

Half Double-metoden er utviklet i Danmark, basert på forskning og praktiske erfaringer, med ett hovedformål: å øke prosjektsuksess gjennom å skape raskere og mer meningsfulle resultater.

Metoden bygger på tre grunnleggende prinsipper:


  1. IMPACT-prinsippet: Tilfredshet hos interessentene er det største suksesskriteriet. Prosjektets suksess måles på verdien og tilfredsheten det skaper for de prosjektet er til for, heller enn på leveranser og tidsfrister.
  2. FLOW-prinsippet: Høy grad av intensitet og samarbeid sørger for fremdrift under hele prosjektet. Ved å holde på momentum og gi løpende tilbakemeldinger holder vi farten oppe og unngår at prosjektet stopper opp.
  3. LEADERSHIP-prinsippet: Omfavn usikkerhet og gjør prosjektet til en suksess. Prosjektledelse handler ikke bare om planlegging og kontroll – men om mot og evnen til å engasjere mennesker mot et felles mål og retning.

Disse prinsippene fungerer som et kompass i en kompleks og uoversiktlig prosjektverden. De gir teamet frihet til å tilpasse arbeidsmåten etter virkeligheten de står i, uten å miste den overordnede retningen.


Lær mer om hvordan skape tidlig effekt i prosjekter. Les mer om Half  Double-sertifiseringen her.


Et felles språk og en felles retning

En prinsippbasert metode som Half Double insisterer på at ønsket effekt skal være definert og synlig gjennom hele prosessen. Det betyr at prosessen må tilpasses hvis den ikke skaper ønsket effekt. Dette er ikke en unnskyldning for ustrukturert arbeid – tvert imot. Det krever løpende refleksjon og tydelig ledelse å jobbe prinsippbasert. Men det gir mer mening – og bedre resultater.

Overdrevent prosessfokus kan stå i veien for fremgang ved at det brukes for mye tid på feil steder. I stedet for å skape verdi, går tiden med på å følge metoder, fylle ut maler og holde styr på milepæler, uten at man stiller de kritiske spørsmålene: «Hvem har nytte av denne informasjonen?» eller «Tar dette oss nærmere målet vårt?»

En prinsippbasert metode som Half Double insisterer på at ønsket effekt skal være definert og synlig gjennom hele prosessen. Dersom prosessen ikke gir ønsket effekt, må den justeres. Dette er ikke det samme som ustrukturert arbeid. Tvert imot krever det høy grad av refleksjon og en tydelig ledelse.

Resultatet blir arbeid som oppleves meningsfullt og gir bedre resultater.

Les også: Hva er et digitalt veikart og hvordan lager du det?

Klar for å ta neste steg?

Hvis du er nysgjerrig på hvordan en prinsippbasert metode kan skape verdi i din organisasjon, er Half Double et godt sted å starte. Det er ikke en standardløsning som skal passe alle, men et rammeverk som gir plass til både mennesker og mening. 

Kanskje er det akkurat dette som skal til for å gjøre prosjektene dine mer verdifulle – og mer menneskelige.

Lær hvordan du kan skape tidlig effekt i dine prosjekter. Les mer om Half-Double sertifisering her.


Christina Sejr Pedersen har over 25 års erfaring fra prosjektfaget, og har hatt roller som prosjektleder, programansvarlig, PMO-leder og ansvarlig for prosjektvirksomheten på toppledernivå. Hun har ledet PMO-er i offentlig sektor, ideelle organisasjoner og private virksomheter. Christina er en av grunnleggerne bak Half Double-metoden og har mottatt to internasjonale priser for sitt arbeid med PMO-er og utvikling av nye prosjektmodeller.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Bruk smidige metoder for å forbedre trivselen i teamet

Mange virksomheter er organisert i mindre, tverrfaglige team som har ansvar for både utvikling og drift. Disse teamene har frihet til å ta beslutninger innenfor sitt område. Dette eierskapet gir teamet mulighet til å være kreative og finne ut av hvordan de best kan oppnå mål for sitt produkt. Med eierskap og beslutningsmyndighet følger også et ansvar for å levere. Det kan for mange i teamet oppleves som et stort ansvar, og press for å optimalisere fart, flyt og gi verdi til virksomheten og brukere kan føre til usunt stress for mange. Smidige metoder kan spille en betydelig rolle i å fremme et sunt og produktivt arbeidsmiljø i team. Her er 6 metoder og prinsipper det lønner seg å være bevisst på.

De 10 mest leste blogginnleggene denne våren

Denne våren har vi sett at et bredt spekter av temaer har vekket stor interesse blant våre lesere. Våre blogginnlegg har dekket alt fra dypdykk i konkrete smidige metoder og AI-implementering til ledelse og kommunikasjon. Vi har delt innsikt og praktiske råd som forhåpentligvis har vært både nyttige og inspirerende Her er de 10 mest leste blogginnleggene denne våren. God lesing!

3 prinsipper og praktiske tips for en vellykket fasilitering av dagssamling

Den vanlige måten å arrangere større seminarer på er å samle en mengde mennesker i en sal, ha et program med en rekke presentasjoner, ha pauser innimellom og forhåpentlig vis en god lunsj. Det er kanskje noen spørsmål underveis og hyggelig prat med en kollega eller fem når det er tid. Slike opplegg kan fungere bra, men det er krevende for publikum å kun sitte passivt og lytte lenge. Det er så lett å miste tråden når det vibrerer i telefonen eller det er en e-post du bare må sende. Kunne seminaret bli gjennomført på en helt annen måte? Kunne vi bruke selve rommet til noe annet enn kino-oppsett på stolene? Kunne vi bruke veggene? Kunne vi få mer variasjon og deltagelse, kanskje få tilbakemeldinger, vurderinger og synspunkter fra deltagerne? Jeg har gjennomført en del seminarer med et helt annet fasilitert opplegg. Her følger noen prinsipper og en konkret case som jeg håper kan inspirere.