Et digitalt veikart er et styringsverktøy som hjelper deg med å navigere og komme frem til et ønsket mål for din virksomhets digitale løsninger. Veikartet skal også bidra til å realisere selskapets strategi gjennom målrettet digitale initiativer.
Men hvordan fungerer dette verktøyet i praksis, og hvordan lager du et digitalt veikart som fungerer for deg og gjør at dere når virksomhetens strategiske mål?
Slik fungerer et digitalt veikart
Et digitalt veikart er som nevnt et verktøy, og har som funksjon å få oversikt og legge en plan for virksomhetens digitale og forretningsmessige strategi. Veikartet skal vise til konkrete digitale tiltak, når de skal gjennomføres, og hvem som har ansvar for hva.
Et godt digitalt veikart skal ikke bare si hva som skal gjøres, men også gjøre det tydelig hva som ikke skal gjøres. En gevinst av å bruke verktøyet er å få avdekket tiltak som ikke støtter opp under strategiske mål og dermed bør avsluttes.
Resultatet er et effektivisert og bedre styrt digitalt landskap.
Hvorfor trenger du veikartet?
Mangler du et tydelig veikart som setter kurs, tar det ikke lang tid før du kan få problemer som:
- Unødvendig dobbeltarbeid eller overlappene prosjekter
- digitale initiativer som ikke understøtter forretningsstrategien
- mangel på oversikt over avhengigheter og ressursbruk
- høyere kostnader og økt risiko for midlertidige, ineffektive eller utdaterte tekniske løsninger som må ryddes opp i senere
Med et digitalt veikart får du derimot:
- Tydelig retning og prioritering av de digitale initiativene
- Oversikt over tidslinjer, ressursbruk og avhengigheter i virksomheten
- Bedre evne til å identifisere og utnytte nye digitale mulighetsrom
- Mer effektiv og strategisk styring av digitale prosjekter og prosesser
Teknologiske fremskritt med stor påvirkning
Teknologien utvikler seg lynraskt. Samtidig har avansert teknologi allerede klart å få en historie som viser verdien av gode strategiske valg.
Etter finanskrisen spådde det amerikanske konsulentselskapet Gartner at fremtiden lå hos teknologiledere og IT-avdelinger.
Bakgrunnen for denne spådommen var et økende behov for effektivisering, nye måter å møte kundene på, og muligheter for å utvikle både produkter og tjenester gjennom teknologi.
Dette så vi flere eksempler på, blant annet:
- Amazon Web Services (AWS) og Microsoft Office 365 banet vei for fleksible, skybaserte løsninger som gjorde det mulig for virksomheter å skalere kapasitet etter behov og redusere faste IT-kostnader.
- Burberry tok i bruk RFID-teknologi i hvert klesplagg for å kunne gjenkjenne kundens preferanser når kunden kom tilbake til en Burberrybutikk. Reklamen på butikkskjermene og selgernes forslag ble justert etter kundenes og selgernes preferanser for å skreddersy opplevelsen.
- Et møbelselskap begynte å tilby en abonnementsbasert møbeltjeneste for kontorlandskap, der møblene var utstyrt med sensorer som automatisk rapporterte vedlikeholdsbehov, bruk og kapasitet (for eksempel behov for etterfylling eller nedjustering).
Eksemplene illustrerer at nye digitale muligheter ikke bare handler om teknologi, men om forretningskontekst – om å effektivisere, samt finne nye måter å tenke og drive forretning på.
Les også: Slik får du kontroll på dataene dine
Hvordan ulike roller kan bidra til fremtidens veikart
For å få på plass et digitalt veikart er det viktig med aktiv deltakelse av mange ledd og roller i virksomheten:
- CTO/CIO: kartlegger forbedringsområder i de digitale systemene, som fleksibilitet og kvalitet.
- COO/CFO: Ser på muligheter for effektivisering og å oppnå reduserte kostnader med bedre integrerte IT-systemer og tjenester. Sammen med CTO/CIO bør det settes mål og konkrete tiltak for å nå disse.
- CMO: Arbeider for bedre kundedialog og -opplevelse, samt setter mål for sitt område sammen med CTO/CIO.
- CEO: Setter overordnet strategisk rute for virksomheten og får med CTO/CIO i prosessen for å sikre at målene i veikartet støtter og muliggjør forretningsstrategien. CEO bør også jobbe innovativt mot nye digitale forretningsmodeller.
Når disse rollene samarbeider på riktig måte, kan virksomheten få innsikten som trengs for å lage et digitalt veikart som lar seg gjennomføre i praksis og leverer konkrete mål.
Hvordan lager du veikartet?
I Metier har vi over tid utviklet en effektiv og etterprøvd metode for å lage gode digitale veikart. En vanlig prosess ser gjerne slik ut:
1. Avklar fokusområde for veikartet
Først må dere bli enig om hva formålet med veikartet er. Ønsker dere økt fleksibilitet, bedre effektivitet, forbedret kundeopplevelse, nye tjenester, en kombinasjon eller noe annet?
2. Få på plass tydelige mål og en visjon
Sett klare og resultatorienterte mål for hva veikartet skal bidra til, og lag en visjon som setter retning for arbeidet mot disse målene.
3. Forstå dagens situasjon «as-Is»
Gjør en nåsituasjonsanalyse. Hvilke digitale løsninger har dere allerede, og hvordan passer disse inn i forretningsstrategien? Hva fungerer, og hvor ligger forbedringspotensialet?
4. Gjennomfør en analyse for å se behovene «to be»
Bruk intervjuer og workshops for å se hvor det allerede går bra digitalt. Her finner du mulighetene for videre forbedring og innovasjon.
5. Definer en digital strategi
Nå har du gjort analysene, og må definere den digitale strategien. Koble den tett opp mot forretningsstrategien for å påse at den holder seg relevant og utvikler seg i riktig retning.
6. Lag det digitale veikartet og detaljer de prioriterte tiltakene
Du kan ikke gjøre alt samtidig. Derfor må du prioritere tiltakene som er nødvendige for å nå strategien. Ranger disse ut ifra verdien de gir og hvordan de støtter strategien. (Eksisterende) tiltak som ikke støtter overordnede mål, bør avsluttes først som sist.
Til slutt skal tiltakene vises i et digitalt veikart. Dette skal vise hvilke tiltak som skal gjennomføres, i hvilken rekkefølge, og hvilke avhengigheter som finnes mellom tiltakene. Veikartet skal være et levende dokument og revideres jevnlig.
Tips for å lykkes med digitalt veikart
- Involver bredt i organisasjonen, ikke bare toppledelsen eller IT-avdelingen.
- Kompetansebygging og endringsledelse kan være verdifulle tillegg når nye digitale initiativer skal i gang.
- Hold fokus på tiltak som skaper konkret verdi, og unngå langvarige og teoretiske prosesser.
- Bruk veikartet aktivt og tenkt på det som et levende verktøy for å navigere i det digitale landskapet. Det gir kontroll på retningen, klarhet i prioriteringer og hjelper organisasjonen å lykkes med strategiske mål.