Dette er de smidige rammeverkene

Smidige metoder

3 min. lesning

Hvordan kommer du i gang med smidig omstilling? Det smidige landskapet kan være en jungel hvis du ikke kjenner mulighetene på forhånd. I dette blogginnlegget har vi skissert et kart som gir deg oversikt over de største smidige rammeverkene.

Verden har alltid forandret seg, men sjelden så raskt som nå. Den teknologiske utviklingen knytter oss sammen til alle døgnets tider, og det gjør det vanskelig for mange organisasjoner å planlegge og utføre oppgaver på samme måte som før.

Flere og flere virksomheter har problemer med å gjennomføre en del av prosjektene sine innenfor rammene av en såkalt fossefallsmodell. Krav om hurtige endringer og løpende justeringer skaper behov for en mer fleksibel arbeidsflyt. Derfor går mange over til å bruke smidige metoder i prosjekter hvor det er formålstjenlig.

Hvorfor ta den smidige veien?

De tre viktigste årsakene er ofte:

  1. Et ønske om å akselerere produktutviklingen
  2. Et ønske om bedre håndtering av skiftende prioriteter
  3. Et ønske om økt produktivitet

Organisasjoner som arbeider smidig, peker på en lang rekke andre fordeler. Smidige metoder skaper fleksible utviklingsforløp, transparent prosjektoversikt, høyere teammoral og mer fornøyde medarbeidere og sluttbrukere.

Disse rammeverkene rommer imidlertid et vell av metoder, opplæringsmuligheter og sertifiseringer. Hvor skal du begynne?


Vurderer du å bruke smidige metoder i ditt team eller virksomhet, eller er du  bare nysgjerrig på smidig og ønsker å lære mer? Les mer om kurset introduksjon  til smidig.


Oppdeling av smidige metoder

Smidige metoder kan inndeles etter to parametere:

  • Graden av skalering
  • Graden av beskrivelse

Skaleringsgrad

Skaleringsgraden angir hvilket nivå metoden passer for. På teamnivå benytter man metoder som brukes av de enkelte team.

På prosjektnivå benytter man metoder for større prosjekter med flere involverte team. På bedriftsnivå benytter man metoder som fremmer samarbeid i hele organisasjonen, det vil si program- og porteføljestyring av flere prosjekter samtidig.

Beskrivelsesgrad

Beskrivelsesgraden angir hvor mange detaljer metoden krever beskrevet.

En metode som Kanban har for eksempel svært lav beskrivelsesgrad fordi den ikke krever at roller eller dokumenter spesifiseres.

Det motsatte er tilfelle med et rammeverk som SAFe® (Scaled Agile Framework). Her stilles det krav til detaljert veiledning om dokumenter, teknikker og roller.

LES OGSÅ: Hvem passer Scaled Agile Framework for?

Metoder og rammeverk med lav beskrivelsesgrad gir større frihet fordi ansvaret overlates til brukerne. Til gjengjeld kan det være vanskeligere å komme i gang med dem fordi mange spørsmål blir stående ubesvart.

Oversikten under viser skalerings- og beskrivelsesgraden for ulike metoder og rammeverk.

skalering-og-beskrivelsesgrad

Last ned e-boken om det smidige landskapet for å få en oversikt over de ulike rammeverkene. For hver metode gjennomgår vi følgende:

  • Hva kjennetegner metoden?
  • Hvem bruker den?
  • Hvilke typer prosjekter eller oppgaver brukes den til?
  • Hvor utbredt er den?
  • Hvilke sertifiseringer kan du oppnå?
Meld deg på kurs å få en introduksjon til smidig

I Metier løser vi utfordringer som betyr noe, både for våre kunder og for samfunnet generelt. Vårt samfunnsoppdrag er å bidra til bærekraftig utvikling gjennom bedre prosjekter, virksomhetsutvikling og transformasjon. Målet vårt er å være det selskapet kundene kontakter når de skal planlegge og gjennomføre verdiskapende prosjekter, utviklings- og endringsinitiativ.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Kan man være smidig i en tradisjonelt styrt organisasjon?

Tradisjonelt styrte organisasjoner søker effektivitet i relativt stabile og forutsigbare omgivelser. Smidige organisasjoner søker effektivitet i det dynamiske og uforutsigbare, bla. gjennom å være fleksible og tilpasningsdyktige. Men må disse hensynene egentlig stå i motstrid til hverandre? Og hvilke problemer dukker opp hvis man ikke finner en enhetlig tilnærming som er fornuftig for hvordan organisasjonen skal fungere?

Brukerhistorier - hva gjorde jeg feil?

Du som jobber med produkt, - og tjenesteutvikling, har sikkert opplevd at brukerhistorier ikke alltid fungerer som ønsket? Du har kanskje noen ganger lurt på hvorfor det ikke ble så lett for leveranseteamet å skissere eller utvikle en løsning, som skulle ivareta det behovet beskrevet i brukerhistorien? Kanskje opplevde du at utfordringen oppstod da funksjonaliteten skulle testes? Nei, det er rett og slett ikke alltid lett å jobbe utfra en kort setning som beskriver en bruker i “action”. Og ja, det finnes mange grunner for at brukerhistorier feiler. Heldigvis erfarer jeg at det foreligger mange hjelpemidler og metoder for å unngå mulige «skjær i sjøen». I dette blogginnlegget presenterer jeg noen av de vanligste utfordringene med brukerhistorier, og hvordan du kan unngå dem.

Hvem egner smidig seg for?

Mange bedrifter har forsøkt å benytte smidige prinsipper, men opplever de samme utfordringene som før. I organisasjonene finnes det pådrivere for å prøve ut nye måter å drive prosjekter på, men mange prosjektdeltagere holder seg til de gamle metodene. Mange ledere har tro på at valg av smidige metoder skal gi gode resultater og gevinster, men resultatene uteblir. «Alle» snakker om smidige prosjekter, men hva skal til for å lykkes? I dette blogginnlegget tar vi for oss hvordan forankring i ledelsen og involvering nedover i verdikjeden er grunnleggende forutsetninger for å lykkes med implementering av smidig metode.