OKR (Objectives and Key Results) blir stadig mer populært å bruke for å holde kursen mot riktig mål, også innen smidige prosjekter og prosesser. Å jobbe med OKR kan være svært verdifullt for å prioritere riktig. I dette blogginnlegget går vi gjennom hva som OKR egentlig er, og hvordan du kan ta i bruk metoden i praksis?
OKR står for Objectives and Key Results, og er en metode for å sette mål utarbeidet for å fremme innovasjon, engasjement og riktig strategisk kurs i organisasjoner. Metoden ble først utviklet av Andy Grove hos Intel, og har siden blitt brukt aktivt i selskaper som Google, Spotify og LinkedIn for å sette tydelige, handlekraftige mål som fungerer i hele organisasjonen.
For å formulere en god OKR trenger du to deler:
Å jobbe med OKR gir organisasjoner flere konkrete fordeler:
Les også: Bruk smidige metoder for å forbedre trivselen i teamet
Å skille mellom OKR og KPI (Key Performance Indicators) kan være uklart, men det er noen tydelige forskjeller:
KPI-er ligner mer på dashboardet i en bil, hvor du hele tiden har oversikt over informasjon som fart, batterikapasitet og distanse. KPI-er gir deg en oversikt over hvordan ting står til over tid med realistiske og konservative mål som hjelper ledelsen å ta strategiske beslutninger.
OKR-er, derimot, fungerer mer som en GPS. De veileder organisasjonen mot ambisiøse og utfordrende mål, for å drive innovasjon og strategisk endring, og involverer hele organisasjonen aktivt i målsettingsprosessen. Mens KPI-er viser deg statusen på hvor du er, hjelper OKR-er deg med å definere hvor du ønsker å være og hjelper deg og teamet ditt med å samarbeide om å komme dit.
I løpet av de siste to årene har vi i Academy & Projects Systems jobbet intensivt med å implementere OKR som et verktøy for innovasjon og strategisk endring. I starten var læringskurven bratt, og det tok tid for oss å definere gode OKR-er som virkelig kunne inspirere og få hele avdelingen med på metoden.
Likevel har vi erfart at vi med hver runde blir bedre til å sette mål som alle kan føle seg trygge på, kjenne seg igjen i og bli engasjert av å jobbe mot.
Ved å involvere hele teamet i målsettingsprosessen, har vi økt både engasjementet og samholdet i avdelingen. Et konkret eksempel fra vår reise er en OKR vi satte for Academy: å identifisere og implementere bruksområder for kunstig intelligens (AI) som enten sparer kostnader, reduserer interne timer eller øker kvaliteten på leveransene våre.
Med klare og målbare key results, som for eksempel å ta i bruk AI for å erstatte minst én manuell oppgave per team, har vi kunnet se fremgang tydelig og justere kursen vår løpende.
For å lykkes med OKR i din organisasjon er det viktig å:
Ved å bruke OKR på denne måten vil organisasjonen kunne oppnå mer målrettet utvikling, økt motivasjon hos medarbeidere og bedre resultater på sikt.