Smidigbloggen - Metier

Hva er Half Double?

Skrevet av Christine Køster | Nov 28, 2022 9:51:55 AM

Half Double er en hybrid prosjektledelsesmetode, hvor fokus rettes mot verdien prosjektet skaper, fremfor prosjektets leveranser. Som navnet tilsier handler det om å halvere tiden før verdiskapning ved å frigi biter av løsningen så raskt som mulig, derav navnet; «Double the impact in half the time».

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva Half Double er og hvorfor du bør ta i bruk metoden i dine prosjekter.

Hvor kommer metoden fra?

Half Double oppstod i 2014 gjennom et dedikert prosjektfellesskap i Danmark. Ønsket var å løse problemet med at kun 30% av prosjektene lykkes med å skape ønsket gevinst (CHAOS-rapport fra The Standish Group).

For å avdekke suksessen bak vellykkede prosjekter, jobbet 25 prosjektledere sammen med Industriens Fond i Danmark, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og en rekke anerkjente virksomheter og organisasjoner i Danmark for å skissere hva som skiller prosjektene som lykkes fra dem som ikke gjør det. Prosjekt Half Double ble med dette en formalisert realitet.

Mellom 2015 og 2019 ble det kjørt 50 pilot-prosjekter på rammeverket. 69 % av dem gikk bedre enn andre sammenlignbare prosjekter i samme virksomhet og 87 % av prosjektene som kjørte etter Half Double-metodikken ble evaluert som vellykkede. Selskaper som SAS og Lego var med som pilotprosjekter og leverte lovende resultater.

Du kan leser mer om pilotprosjektene på Half Double Institute sin hjemmeside.

De tre hovedelementene i Half Double

Half Double går bort fra den tradisjonelle avhengigheten av ressurser og leveranser. Her handler det om å ha fokus på tre hovedelementer; effekt (impact), flyt (flow) og ledelse (leadership) for å skape verdi så tidlig som mulig.

Metoden kombinerer både tradisjonell og smidig prosjektledelse, og er spesielt godt egnet for forandringsprosjekter hvor samarbeid er avgjørende for å lykkes. Half Double består ikke av et sett detaljerte maler for prosjektgjennomføring, men er mer en praktisk tilnærming til hvordan man bør jobbe. Det handler om å skape effekt samtidig som man leverer produktet, istedenfor å vente til etter at produktet er levert.

1. Effekt

Verdi skapes gjennom at prosjektet leverer ønskede effekter. I effekt-elementet involveres alle prosjektressurser for å identifisere muligheter og fallgruver. I stedet for å fokusere på faste leveranser begrenset av tid, kostnad og omfang, leverer man kontinuerlig verdi. Dette øker sannsynligheten for at brukerne og øvrige interessenter blir fornøyde, og at prosjektet oppnår ønsket gevinst.

Innenfor effekt-elementet har man tre verktøy til rådighet; «Impact Case», «Impact Solution Design» og «Pulse Check»

  • «Impact Case» - gir deg en prioritert oversikt over prosjektets forretnings- og atferdsmål for å skape prosjektverdi. Dette vil bidra til å sikre interessenttilfredshet og å styre prosjekt mot effekt. 
  • «Impact Solution Design» – sørger for at du planlegger ut fra at prosjektet skal gi effekt så tidlig som mulig. Impact Solution Design blir som et overordnet veikart av prosjektets verdiskapning fra start til slutt.
  • «Pulse Check» – jevnlig oppfølging av nøkkelinteressenter for å sikre at du er i tråd med deres forventninger. Pulse check kan for eksempel være et elektronisk spørreskjema med seks spørsmål som sendes ut hver måned til sentrale interessenter for å få kontinuerlig tilbakemelding.

2. Flyt

I Half Double betyr «Flyt» å prioritere progresjonen i prosjektet. Derfor er det viktig å involvere de riktige personene i prosjektet. Half Double legger til rette for teamarbeid med fokus på én oppgave av gangen, i motsetning til tradisjonelle prosjektledelsesmetoder hvor prosjektressurser gjerne blir brukt i flere prosjekter samtidig.

Innenfor flyt-elementet har man tre verktøy til rådighet.

  • «Co-location design» – dedikerte team som jobber minst 50% med akkurat dette prosjektet. Dette har vist seg å være den mest effektive måten å jobbe med utvikling på. Samlokalisering er også en viktig del av flyt-elementet fordi det tilrettelegger for hyppig interaksjon. Dette øker produktivitet, fremdrift og innovasjon.
  • «Visual planning and project visuals» – gjennom å visualisere prosjektet vil du øke engasjementet og sikre en felles forståelse blant alle involverte. Dette vil bidra til at du får en god oversikt over kompleksitet, planer og hvordan hver aktivitet henger sammen med den overordnende ideen.
  • «Rythm in key events» - ved å sette en fast frekvens på viktige hendelser i prosjektet vil du få mer energi i teamet, bedre effektivitet, høyere kvalitet, og sist men ikke minst, raskere utviklingshastighet. Prosjektet følger et spesifikt tempo som er bygget rundt 5 nøkkelhendelser; sprintplanlegging, daglig visuell status, ukentlig feedback på løsning og planlegging av neste ukes sprint.

3. Ledelse

I stedet for å betrakte prosjekter som en planlagt innsats for å nå et bestemt mål, ser vi på prosjekter som midlertidige organisasjoner bestående av mennesker; mennesker med skiftende agendaer, motivasjon og preferanser. Prosjektet, som enhver annen organisatorisk enhet, krever ledelse som omfavner usikkerhet, samtidig som det sikrer tilpasning og fremdrift. Ledere må sette søkelys på de menneskelige aspektene og skape engasjement.

I Half Double-metodikken er fokuset på tillitt, tilrettelegging, involvering og eierskap, ikke på kontroll og styring. Istedenfor å se på endring som en årsak til frustrasjon, omfavner man den som en mulighet. På denne måten kan man revolusjonere måten prosjekter ledes på.

Innenfor ledelses-elementet har man tre verktøy til rådighet.

  • «Active project ownership approach» - en aktiv prosjekteier tilnærming som engasjerer seg og støtter prosjektet for å sikre at interessentene blir fornøyde.
  • «Collaborative leadership approach» - en prosjektleder som har gode samarbeidsevner og som har en folk-først tilnærming for å drive prosjektet fremover.
  • «Reflective and adaptive mindset» - ta i bruk et reflektert og tilpasningsdyktig tankesett – si ja til usikkerhet istedenfor å kreve styring og kontroll.

Lokal tilpasning

Det siste som fører disse elementene sammen, er lokal tilpasning eller «local translation» som det heter hos Half Double Institute. Det vil bidra til at metoden fungerer i virksomheten du jobber i og i prosjektene du er ansvarlig for. Half Double har ikke en «one size fits all»-tilnærming. Du er avhengig av å tilpasse metoden til de utfordringene din virksomhet eller ditt prosjekt står ovenfor.

I et samfunn hvor endringstakten bare øker, kan Half Double være en viktig bidragsyter til å raskere levere verdi til brukerne. Hvis flere virksomheter i Norge får øynene opp for denne metoden kan det utvikle seg til ny standard for hvordan man gjennomfører prosjekter.